Малко куче е било боядисано в червена боя в тутраканското село Нова Черна. Снимката на гаврата с животното предизвика съчувствие от десетки хора в социалните мрежи.

Доброволци от организацията Dog Help са успели да го спасят и животното вече е откарано във ветеринарна клиника в София.

Д-р Генади Стоичков обясни, че кучето, което вече си има име - Реди, и е в добро общо състояние.

"Не можем да бъдем сигурни за боята, с която е боядисано. Слава Богу, тя е специфична за употреба върху косъм", коментира ветеринарът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Стоичков каза, че ако боята е била от друг тип е можело да настъпят сериозни инфекции и усложнения за кучето.

Реди е на 4 месеца, а от организацията Dog Help вече му търсят осиновител.

Мая Илиева разказа, че няма обяснение защо е боядисано животното. Получили сигнал от момиче, а Кристиян Павлов, който живее в Тутракан, се е отзовал и е взел кучето от ромите в село Нова Черна. Животното живяло с него няколко дни, след което друг човек го е транспортирал до София.

"Не знаехме с какво е боядисано, понякога боите могат да подействат в рамките на седмица и то да умре. Това не е шоу, а просто гавра с животното", настоя Мая Илиева.

Тя разказа, че транспортирането на кучето е станало на доброволни начела, но сега вече ще са нужни средства за лечението и изследването на малкия Реди.

По разчети на клиниката, ще са нужни близо 500 лева, а до момента от дарения са събрани над половината от тях.

Мая Илиева каза още, че се очаква да се намери осиновител за кучето, но това може да стане, след като то престои в клиника, а бъдещите стопани на животните ще трябва да отговорят и на някои въпроси.

"Не може да се раздаде кученце просто така, задължително трябва да мине през клиника. Плюс това проверка на дома, сключване на договор, задаване на въпроси. Така че никой не трябва да ни обвинява, ще решим на кого и кога да го дадем", категорична беше Илиева.

По думите ѝ към момента има един сериозен осиновител, който е проявил интерес да бъде стопанин на Реди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase