Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поскъпването на църковните такси не е самоцелно и не е продиктувано от необходимостта да "бъдат увеличени заплатите на алчните попове", а заради трикратното увеличение на разходите за издръжката на енорийските свещеници и енорийските храмове, съобщиха в специално обръщение до медиите от Старозагорския епархийски съвет.

Още по темата

Увеличението на таксите, някои от които до 5 пъти, както например е при споменаване имена на християни в целогодишните молитви: от 1 лeв на 5 лв., са за посрещането на непрекъснато увеличаващите се разходи, свързани с поддръжката на енорийските храмове, категоричен е старозагорският митрополит Киприан пред "Монитор".

Неговият подпис стои под колективното решение на съветниците му от 25 юни т.г. Увеличението било в синхрон с установените от Светия Синод на БПЦ пределни цени и било взето в пълен състав, това ставало за пръв път от 2007 г. насам.

"През периода преди промяната три пъти са се увеличили както разходите по издръжка на енорийските духовници, така и съпътстващите разходи в енорийските храмове, които включват не само грижи за храмовите сгради и прилежащите помещения, но и поддържане и обгрижване на неделните училища към тях, различните курсове по езици, компютърна грамотност, школите по рисуване и ред други социални инициативи", обясни той.

Свещениците можели да намалят сумите и и дори да служат без пари, ако преценели че енориаршите им са социално слаби.

"Стремежът на Старозагорския епархийски съвет е да води диалог с всички граждани, в който да се търсят и занапред разумни решения, подпомагащи взаимодействието между енориаши и духовници. Диалог, от който имаме нужда всички във времето и мястото, където живеем, за да не се спекулира с доверието на Църквата като институция, възглавена от Самия Бог и вярата, която ни скрепява и ни дава сили в различни етапи от нашия живот", обяснява още митрополита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase