Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че никой от виновните за жестоката катастрофа край Своге няма да бъде закрилян или пощаден. При тежкия инцидент с автобус, станал в събота, загинаха 17 души, има и тежко пострадали хора.

"Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата, конкурси, строителен надзор, приемателни комисии, където всеки се подписва и си носи своята отговорност. Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено и под съдебна отговорност, и ще му бъде поискана и политическа отговорност", увери премиерът в началото на правителственото заседание, като изрази съболезнования на близките на загиналите.

Още по темата

Той призова и опозицията да изчака няколко дни, докато станат готови експертизите и текат проверките на прокуратура и следствие.

Вчера социалистите поискаха оставката на правителството след изнесените данни за нарушения при строителството на пътя.

"Мога да ги уверя, че както винаги никого не сме пожалили. До там, докъдето е вината, до там ще се носи и отговорността", заяви Борисов.

Според него след катастрофата институциите са си свършили работата добре в лицето на здравния министър, пожарната, полицията.

Във връзка с протеста на метеоролозите от НИМХ, който се провежда пред сградата на Министерския съвет, премиерът съобщи, че ще се срещне с представители на страните по-късно.

Той обаче заяви, че държавата няма да бъде заложник на процесите в БАН и ако учените не се разберат помежду си дали институтът да се отдели или не, правителството ще реши въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase