Лабораторни тестове са показали, че има недопустим материал в асфалта на пътя София-Своге, където тежко катастрофира автобус, съобщи Bulgaria ON AIR.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция в централата на ГЕРБ по повод катастрофата, станала на 25 август и взела 17 жертви.

Още по темата

В неделя бяха взети проби от асфалта по опасния участък. Днес регионалният министър разкри, че в този асфалт е открит варовик, което е недопустимо.

"Характерното за тези материали е, че имат склонност да се полират, обясни министърът. Съгласно нормативи и спецификация този материал е недопустим за влагане в асфалтови"я слой, камо ли в неговата износваща част", допълни министърът.

Нанков отбеляза, че според документите, подадени към Агенция "Пътна инфраструтура", пътят отговаря на нормативите.

Ще бъдат направени допълнителни тестове. В момента се водят процесуално-следствени действия.

Гаранцията на ремонтирания път важи от датата на въвеждане в експлоатация - 27 декември 2016 г. и е две години, т.е. до 27 декември 2018 г., посочи Нанков. Тъй като фирмата е отказала да отстрани дефекти на пътя, участъците ще бъдат ремонтиран за сметка на АПИ, отбеляза министърът.

Интересни ще са данните и от трафик камерите по време и след инцидента, каза Нанков, цитиран от БТА. Тези данни ще бъдат предоставени на следствието.

Може за БСП да не е важно коя е фирмата, ремонтирала пътя, но за следствените органи и за хората е важно, отбеляза министърът. Той пое ангажимент всички длъжностни лица, които имат отношение към инцидента с действията или бездействията си, да носят отговорност.

Според министъра БСП не са се посвенили днес да политизират трагедията с катастрофиралия край Своге автобус. От ГЕРБ изказаха отново съболезнования към близките на загиналите в катастрофата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase