Снимка: Facebook

Състоянието на 35-годишната лекарка Ирена Иванова, която падна от 7-я етаж на жилищна сграда в столичния квартал "Люлин", се стабилизира, обяви проф. Стоян Миланов от "Пирогов", национален консултант по спешна медицина

Още по темата

"Тридесет и трети ден д-р Иванова е в клиниката по интензивно лечение. Към момента отбелязваме трайна тенденция за стабилизиране на състоянието й. Повечето проблеми, възникнали от инцидента при нея са преодолени", подчерта проф. Миланов, цитиран от "Фокус".

По думите му младата жена вече е контактна и адекватна, но все още остава в реанимация.

"Имаме да извървим още не лек път по възстановяване. В момента тя е с нужда от интензивни грижи по-скоро, отколкото за интензивно лечение", посочи той и допълни, че за спасяването на живота й са били необходими близо 12 литра кръв и плазма.

"В момента контактуваме с д-р Иванова – тя е в съзнание, кооперативна е. Очакваме възстановяване в близките месеци. Тя ще претърпи още няколко оперативни интервенции. Не мога да кажа, че е извън риск и не знам до къде възстановяването ще бъде пълно, но се надявам в скоро време да може да изпълнява своите задължения като лекар", заяви още проф. Миланов.

Той увери, че спешното отделение на "Пирогов" е готово да реагира по същия начин и при други подобни травми.

"Надявам се случая да остане пример за другите колеги, които трябва да се учат на подобен травма-мениджмънт, защото той е на световно ниво", отбеляза специалистът.

Проф. Диян Енчев, началник на травматологичния комплекс в УМБАЛСМ "Пирогов" съобщи, че справянето с водещата ортопедична травма на 35-годишната лекарка е отнела не повече от 45 минути.

"От ортопедична гледна точка най-тежката фрактура е на тазовия пръстен, на двете бедрени кости, на двете ходила, на двете капачки и на раменната кост. Това, което ние правим тук е, че използваме една сравнително нова концепция за контрол на ортопедичната травма, която е сравнима с центрове в Европа, САЩ и Канада. Чрез тази концепция се прави минималното, за да се стабилизира състоянието на пациента, ако е с много тежка травма", обясни проф. Енчев и уточни, че едва след стабилизирането на състоянието се правят големите оперативни интервенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase