Снимка: Bulgaria ON AIR

Бедността не е проблем само на бедните, тя е проблем на всички нас, на цялото ни общество. Започнахме да се справяме с този проблем, но трябва да ускорим процеса. Бедността не е порок и е проблем не само на България, а на цяла Европа.

Това каза зам.-социалният министър Султанка Петрова в студиото на "Денят ON AIR" за бедността в България и политиката на правителството в бъдеще за подобряването на социалния статус на най-бедните.

"Бедността в България няма цвят. Когато говорим за бедност, всички политици трябва да се обединим около общите стандарти. Трябва да направим така, че българите да живеят спокойно и да свързват двата края без проблем. Трябва да говорим за една по-солидарна Европа. Нужно е да се намали неравенството между бедни и богати", категорична е Петрова.

Вчера в Благоевград се проведе кампанията на Европейската Анти-бедност мрежа за въвеждане на адекватен минимален доход в страните-членки на ЕС. Кампанията е част от по-голям проект, финансиран и подкрепен от ЕК – стана ясно по време на кръглата маса. В инициативата се включват 32 страни - всички страни-членки на ЕС, както и Сърбия, Македония, Норвегия и Исландия.

"Трябва да се изработи една пътна карта за адекватни минимални доходи в ЕС. Нужно е да се набележат краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Върху това трябва да се прави мониторинг на всяка една страна. Има хора, които работят на две места и пак не могат да свързват двата края", уточни доцентът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да има гъвкавост и индивидуален подход към всеки един случай, а освен това трябва да има и последователност в действията на ЕС, държавната политика и местната власт.

Според доц. Мария Желязкова от Института за изследване на обществата и знанието към БАН навсякъде в ЕС има бедност, въпреки че във всички класации сме последни по доходи.

"Най-напред е важно да се определи едно равнище на доходи, с което хората трябва да разполагат, за да живеят нормално. Трябва да се калкулира потребителската кошница - онези важни стоки и услуги. Да се споразумеем за минималното равнище и да се започнат да се търсят начините за промяна на финансовите варианти", обясни още експертът.

Още по темата вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase