Снимка: архив, БулФото
fallback

Тепърва предстои актуална оценка на активите на АЕЦ "Белене". От резултатите ще стане ясно с какъв дял ще може да участва държавата в проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас.

Oще по темата
Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред журналисти.

Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че е възможно страната да има блокираща квота от проекта, което означава поне 34%. Към момента в централата са вложени малко над 3 млрд. лева, а според доклада на Българската академия на науките (БАН) максималната цена би била около 10,5 млрд. евро.

Актуалната оценка на активите - материални и нематериални, на АЕЦ "Белене" ще бъде направена като част от процедурата за избор на стратегически инвеститор, ако правителството получи одобрението на Народното събрание, коментира още Петкова.

"Актуална оценка означава пазарна оценка - ние трябва да видим колко струват тези активи сега", обясни енергийният министър.

В хода на процедурата за избор на стратегически инвеститор ще бъдат водени преговори за минимизиране на разходите, категорична беше тя. Тогава ще бъде дискутирана и идеята за реализацията на АЕЦ "Белене" като балкански проект.

Петкова уточни, че на срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани, провела се на 17 май в София, темата за ядрената централа не е била повдигана. "Идеята е много добра и е напълно възможно да бъде осъществена", коментира още енергийният министър.

Тя уточни, че процедурата по отделянето на активите и пасивите на АЕЦ "Белене", които са част от Националната енергийна компания (НЕК), е в ход.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Да бе да

преди 5 години

До ognyanz Струвало милиард и половина...Ти бил ли си изобщо на тази площадка - окъртени навеси, ръжда, тревясало и напукано навсякъде, стари ръждясали кранове, "гьол" пълен с вода през повечето време на годината, съответно ерозия...тесни пътища с дупки, нито един стълб и нито един кабел не стига до въпросната "площадка". Как мислиш, това дали струва един милиард и половина. Не стига, че е по-малко, но тези наглеци сега абсолютно изкуствено ще го завишат. Инвеститорите обаче не пасат трева!!!

19

ognyanz

преди 5 години

Пръв Бойко нарече АЕЦ "Белене" гьол за шарани и оттогава всички противници на проекта старателно повтарят тази знаменита мисъл. Бойко има оправданието, че е с пожарникарско образованние, но колко "специалисти" (като Мартинчо Димитров) се изредиха да го казват. А ето че ще се окаже, че активите на проекта струват 3 милиарда. Дори и половината от тях да е цената на реакторите, пак построеното и вложеното струва милиард и половина. Ще могат ли гербаджиите да намерят инвеститор - да видим.

18

Анонимен

преди 5 години

Г-да журналисти, наистина ли сте бедни или се правите на такива? Снимката е от преди 2005 г. Там сега няма нещо. Колко пъти трябва да се казва че един напълно готов блок от типа на АЕЦ Белене струва 5 милиарда евро. Строителството продължава след първи бетон 60 месеца. Нямаме потенциал да го построим, липса на кадри, алтернатива изпълнители от Китай. Лошото е че се питат некомпетентни личности, а не билите там.

fallback