fallback

Алпинистът Боян Петров, който на 10 април замина за Тибет, остава в неизвестност. Далеч от родината той атакува най-ниския от осемхилядниците Шиша Пангма. Никой не е виждал Петров през последните няколко дни.

Oще по темата
Тази сутрин половинката му - Радослава Ненова, съобщи в пост във Facebook: "Боян със сигурност е направил опит да се качи на върха. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него. Спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят."

Участниците в експедицията в района на връх Шиша Пангма забелязвали липсата на Боян Петров на около 7500 м. надморска височина. Веднага след това са били изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина, при лагер 3 са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

"Посолствата на България в Пекин и Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят случая. Най-добрият вариант за Боян Петров е да е стигнал до друг лагер, където има храна и кислород. Утре организират евентуално спасителна акция, ако времето позволява. Към момента е доста лошо и никой не се наема да тръгне нагоре", каза пред Bulgaria ON AIR Радослава Ненова.

Връх Шиша Пангма е висок 8027 метра и се намира близо до границата с Непал. За последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 година. Боян Петров потегли за Хималаите преди месец с амбициозната цел за 5 месеца да изкачи общо 3 осемхилядника.

В телефонен разговор за "Денят ON AIR" аплинисът Дойчин Василев коментира, че няма как да бъде напълно оптимистично настроен, тъй като Боян Петров е в неизвестност вече от няколко дни. По думите му шансовете му са намалени.

"Ако той е в състояние при тази липса на време да слезе, той би го направил. Както бързо се изкачва, така и бързо слиза. След като не е слязъл навреме, значи има някакъв проблем, въпросът е какво се е случило. Да се надяваме все пак тази история да има щастлив край", допълни Дойчин Василев.

Според него самият връх не е технически труден, но от 7600 метра нагоре изкачването е рисково, защото няма удобен път до върха.

Вижте повече във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

А дано, ама надали. Прекалено дълго време без новини за него измина. Жената да се стяга да си гледа детето сама, няма място за самозалъгване.

23

123

преди 5 години

На тази жена дали и е писнало да с етревожи за мъжа си.

22

Нокиа

преди 5 години

Важното е президента Радев да е добре.

fallback