Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Съвсем скоро ще започне преместването на катастрофиралия автобус на магистрала "Тракия", за да може в традиционно натоварения петъчен ден да се осигури нормална пропускливост на магистралата, обяви регионалният министър Николай Нанков на специална пресконференция във връзка с тежката катастрофа, която отне живота на няколко човека.

"АПИ и поддържащата фирма "Автомагистрали", заедно с МВР, "Пътна полиция" и пожарната осигуриха максимално бърз достъп на линейките за извозване на пострадалите в инцидента", посочи той.

Нанков разясни, че още в 12.00 часа от АПИ са започнали действия по блокиране на магистралата, първоначално с пренасочване на трафика, за да не се трупат нови коли в колоната.

Още по темата

"В 13.30 успяха да разрежат мантинелите заедно с пожарната, за да осигурят движение в една лента, за да може да започне отпушването на образувалата се 7-км колона", обясни министърът, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че движението на магистрала "Тракия" е изключително затруднено.

Строителният министър бе категоричен, че инфраструктурата в района на катастрофата е в изключително добро състояние и не е причина за трагичния инцидент.

Автобусът на фирма "Юнион Ивкони", който катастрофира, е технически изправен, като е минал технически преглед на 6 февруари тази година. "Разполагаме с видеофайл и снимков материал от техническия преглед на автобуса", подчерта транспортният министър Ивайло Московски.

Той посочи, че два екипа на "Автомобилна администрация" са на мястото на инцидента, заедно с разследващите органи, а друг екип е заедно с МВР в офиса на "Юнион Ивкони".

"Екипът в офиса на компанията трябва да провери дали документацията относно извършването на курса е изрядна. До момента е установено, че има валиден пътен лис"т, подчерта министърът. Шофьорът на автобуса е с валидни свидетелство за управление, удостоверение за психическа годност и дигитална карта, са установили проверяващите екипи.

Според Московски вероятната причина за тежката катастрофа е "пътен инцидент, който касае и друго превозно средство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase