fallback

Философът Юлия Кръстева, която живее във Франция от 1966 г., отрече да е била член на българските разузнавателни служби по времето на комунизма. Тя направи това в декларация до френския седмичник "Обс", който твърди, че е намерил нейния формуляр на таен агент, предаде Франс прес.

Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява пред седмичника филоложката, психоаналитичката и писателката от български произход, която живее във Франция от половин век. "Някой иска да ми навреди", допълва тя.

Oще по темата

"Обс" посочва, че това досие е излязло от архивите, защото Юлия Кръстева искала да работи за българско списание - "Литературен вестник", което я подложило на задължителни проверки за "всеки журналист, роден преди 1976 г.".
Списанието публикува на сайта си документа, където е уточнено, че тя е била вербувана през юни 1971 г. под псевдонима "Сабина".

Юлия Кръстева имигрира във Франция през 1966 г., за да учи.

Френска гражданка след брака си с писателя Филип Солерс, тя става фигура в интелектуалния живот във Франция, създавайки изобилно творчество, което обхваща литературата, психоанализата, лигвистиката и семиотиката, отбелязва Франс прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 6 години

До Анонимен 13И Д И О Т

18

Анонимен

преди 6 години

Поставили са и задача да се внедри успешно в западните интелектуални кръгове и да снася за тях. Тя е и агент за влияние. А за Китай са и поставили задача да се прави на маоистка, за да получава сведения от първа ръка за китайския "ревизионизъм".Предавала е най-съкровените мисли на най-близките си хора, които са и имали доверие....Бок--к!

17

Анонимен

преди 6 години

Засега отрича, както всеки агент с отворено досие в България. Но скоро ще каже, че е било чест и достойнство да работи за ДС и родината си и няма от какво да се срамува. Така правеха и правят всички агенти.

fallback