Снимка: архив "Булфото"

Известната писателка, философ и психоаналитик Юлия Кръстева е била сътрудник на Държавна сигурност. Това обяви официално Комисията по досиетата, която е направила проверка на Кръстева като част от редакционния екип на "Литературен вестник".

Комисията проверява собствениците, управителите, директорите и всички в ръководството на печатните издания.

Юлия Кръстева живее от 52 години в Париж, където заминава със стипендия от френското правителство. Тя е част от кръга на френските интелектуалци, работи с Роланд Барт, омъжена е за лидера на литературно-философската група "Тел кел" Филип Солерс.

Кръстева е професор в Парижкия университет Дени Дидро. Преподава и в Колумбийския университет в Ню Йорк, където е делила професорския стол по семиология с Умберто Еко и Цветан Тодоров.

Юлия Кръстева е офицер на Почетния легион, командир на Ордена за заслуги, носител на наградата Холберг.

Автор е на над 30 книги, преведи на десетки езици. Тя е доктор хонорис кауза на много университети, между които  и Софийския.

Според информацията, изнесена от Комисията по досиетата Юлия Кръстева е регистрирана като сътрудник през 1971 година, пет години след като се премества в Париж.

Тя е работила за Първо главно управление на Държавна сигурност, което е свързано с чуждестранното разузнаване.

Действала е като секретен сътрудник и е работила с псевдонима Сабина.

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 3 години

А На Бойко досието кога ще го покажат към е бил тоя селски тарикат

75

Анонимен

преди 3 години

наистина и разгонихме фамилията на комунистическата България

74

158

преди 3 години

Няма друга държава дето така грозно да освети всичките си агенти. А всяка държава има такива! Но на нас ни се втълпи, че всички са били доносници.