Снимка: архив, Булфото
fallback

Собственикът на бедстващите коне в Осоговската планина Петър Пищалов обяви, че животните му не са били там случайно.

"Преди 10 дни конете са били преместени на сегашното място, където някои от тях са умрели. Попитайте тези хора, които още преди десет дни са ги преместили, и са ги оставили там да умрат. Тези които са изчакали да умрат и са започнали да пускат тези извратени истории. Как може да си правиш реклама със смъртта и с мъката на животните, как може да не му отнесеш една сламка храна, а да го оставиш това животно да умира?", попита той пред медиите.

Oще по темата

Припомняме ви, че преди няколко дни природозащитници обявиха, че в Осогово има десетки умрели коне, както и други, които са оставени без грижи, изнемощели и изтощени. Районната прокуратура вече образува досъдебно производство за проявена жестокост към животно.

Днес Пищалов обяви, че не е имал законово право да ги отглежда там.

"Законово право нямах, но имах моралното право да са там, защото там има перфектни условия за тези коне. Тези коне за втора година ги карам, това в момента е лятното пасище, но дори и да са на лятното пасище, за коня няма проблем, той няма да се остави. Конят няма сам да отиде на това място, на което е в момента", каза той.

Мъжът се оправда, че не е сигнализирал компетентните органи, че е загубил стадото с коне, защото не е имал право животните да бъдат в Осоговска планина.

"Аз съм закарал тези коне там, за да имат добри условия за живот. Аз не съм ги закарал тези коне, да гледам как в момента хората се гаврят с тях", отсече Пищалов.

Той е прекарал нощта при откритите коне. Към момента има 26 коня живи. Други три коня са починали.

"Надявам се да са умрели само тези, а може и да са още повече, защото аз не зная какво е ставало", настоя Пищалов.

Според него освен наличните 26 живи коня, има още животни в планината.

"Възможно е да има още коне в друго стадо, които не са открити, но скоро ще се появят. Планира се откритите коне да се свалят от планината. Има добри хора, които ми се обадиха и ми предложиха подслон и храна за животните", каза Пищалов.

По думите му той е в България, защото иска тази държава да върви, а в същото време най-близки хора се опитват да правят подобни неща.

"Жалко за хората, а в случая – жалко за животните. Тези коне ги гледам от толкова време, всяка година умират по един - два коня, всяка година вълците ми изяждат по 20 кончета, всяка година хора убиват животните ми, но какво да направя. Целта е да те унищожат по всякакъв начин и да отидеш в чужбина, защото аз покрай мен съм създал работа на още 100 човека", каза Петър Пищалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

нЕДОВОЛЕН

преди 4 години

аМИ НИЛКОЙ НЕ ВИДЯХ ДА ПИ-Е ЗА ПОКРОВИТЕЛЯТ МУ АРХИМАНДРИТА НЕГОВО ВИСОКО ПРЕПОДОБИЕ АГЕНТ СТЕФАН АНГЕЛОВ (КАСИЯН)-И ЦЪРКВАТА НА БОГАТИТЕ

40

123

преди 6 години

*** и *** скапан, заебал е животните и се е направил на ударен. Тоя ако не е някой червен ***, те па на. За разстрел си е направо.

39

Анонимен

преди 6 години

KPETEHИ Днешни!!!!!

fallback