Снимка: Булфото

Общ преглед
Зловеща драма се разиграва в Осоговската планина през последните дни.

Десетки коне са починали от глад и студ, оставени без грижа във високите части. Около 30 животни бедстват, а шанс да им се помогне почти не съществува.

Покъртителната история стана известна след публикуването на зловещи снимки в социалните мрежи преди дни. Заради тях вчера бе организирана акция за спасяването на животните, но те са толкова изнемощели, че не могат да бъдат свалени от планината, разказва "Дарик".

Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил и по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров, доброволци отнесоха храна на конете - бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра.

"Кончетата едва стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни е родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш така животни, да измират, без да ти пука”, разказа една от инициаторките за акцията в планината днес- Елица Димитрова.

"Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете, които са живи са около 30, но не могат да ходят”, каза един от планинските спасители и председател на ТД Осогово Христо Абаджиев.

"Конете нямат сили дори да ядат, толкова са изнемощели. Мисля, че в началото на зимата броят им е бил около 100. Говори се, че собственикът  ги "отглежда” и получава субсидии за това”, коментира друг от спасителите, хижарят Росен Димитров.

Планира се и нова акция, за да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата е снегът да се стопи по- бързо, за да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безопасно място.

Снимките, публикувани в социалните мрежи, са истински зловещи. Показваме само някои от тях.
 

Коментари Напиши коментар

188

Анонимен

преди 3 години

Петър Пищелов му е името на това същество.Получил е 34хил.лв за отглеждането на тези коне.И още пари за пасбища,общо 70 хил.лв.И какво?.....Пак някой ще гракне,и ще направи връзка между пенсиите и умиращите от глад животни.Въпреки,че и в двата случая става дума за цинизъм,и пълна безотговорност...от страна на различни СУДЖУКОЯДЦИ!

187

Анонимен

преди 3 години

Спомнете собственика де.

186

Анонимен

преди 3 години

Това не е човешко да ги изоставят по този начин.????!!!!трябва да си голяма гад да го направиш?????как заспива вечер този??щях да кажа човек ама не е такъв!!!!!!!