Прокуратурата се захваща с тежкия случай на десетки измрели от глад коне в Осоговската планина. Оставените без грижи и подслон животни от техния собственик бяха открити от случайно преминаващи туристи. Притекли се на помощ доброволци пуснаха пък шокиращи кадри в социалните мрежи.

Още по темата

"Подобно безхаберно отношение към живо същество не може да бъде опавдано или защитено по абсолютно никакъв начин", отсече в студиото на "България сутрин" журналистът и собственик на кон Лияна Панделиева.

По думите ѝ примитивните породи коне нямат проблем да живеят навън при ниски температури, но тяхното оцеляване зависи от човека, подсигурявайки им храна.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на конна база Здравко Лесичков бе категоричен, че в случая става въпрос за "пълна ампутация на човешки качества".

"Картината е ужасяваща - представете си как тези животни треперещи от студ, гладни, започват да падат един по един в снега... Не мога да нарека "човек" някой, който получава субсидия за отглеждането им и ги оставя да умрат в планината. Мерки е трябвало да бъдат взети още през месец ноември със започването на зимния сезон. Изглежда обаче интерес за собственика са представлявали единствено парите", коментира още той.

Субсидиите са "ракът на обществото", смята експертът по политически PR Соня Момчилова, позовавайки се на думите на Бепе Грило, лидерът на италианското движение "Пет звезди".

"Това е най-развращаващият път за всяка икономика. За съжаление хората скъсахме връзката със земята, станахме бездушни. Не може да не обичаш животните и да нямаш отношение към тях, да обработваш пшеницата с отровни пестициди, забранени в цял свят, които правят хляба ни опасен за живота", подчерта Момчилова.

И тримата гости в студиото на Златимир Йочев и Лора Инджова бяха категорични, че собственикът на конете трябва да понесе съответното наказание и се надяват компетентните институции да се заемат със случая.

Вчера Прокуратурата се самосезира и започна бързо извършване на проверка. Бяха събрани достатъчни според Прокуратурата данни и започна досъдебно производство, заяви говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова.

"Разследването е стартирало, започнали са разпити на свидетели. Част от разследването ще бъде установяването на това налице ли е злоупотреба с европейски средства. За престъплението, за което сме започнали разследване, наказанието е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хил. лева. Разполагаме с данни, че лицето или лицата, които са осъществили това престъпление са имали задължение да отглеждат животните и са осъществявали дейност по полагане на грижи за тях. Според данните, които има Прокуратурата, за отглеждането на тези коне на собственика им е заплащана сравнително добра парична субсидия. Престъплението, което според нас е извършено, се отличава с особено висока обществена опасност. От кадрите в медиите сме свидетели, че е проявена жестокост към животните. Останалите живи са в сериозно и тежко здравословно състояние. Напълно възможно е екипите да не успеят да достигнат до тях, да се погрижат, да ги нахранят и да ги лекуват. Възможно е да има допълнителен отрицателен резултат", каза още Арнаудова.

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase