fallback

Няма как един зрял човек да бъде държан вкъщи против волята му, без да може да вика за помощ или да предизвика вниманието на съседите. Двете сестри от Свищов най-вероятно са преживели нещо извън зоната им на комфорт. Такова бе мнението на психолога Ина Антонова, която коментира случая "Къщата на ужасите" в студиото на "България сутрин".

Oще по темата

Тя подчерта, че информацията е много спорна и няма как да бъде категорична в анализа си.

Според данните, които предоставят медиите, психологът е на мнение, че двете сестри доброволно са останали в дома си, дори е възможно самите те да са пожелали това.

"Двете жени са намерили опора една в друга и са се затворили в много малка зона на комфорт. Изолацията е нормално следствие при човек, преживял нещо неприятно", обясни Антонова.

По думите ѝ това е депресивно състояние, които може да премине в клинично. Все пак психологът не смята, че загубата на работа може да бъде причината човек да се заключи в дома си за период от 5-6 години.

"Икономическият фактор не е бил най-важен за семейството от Свищов. Все пак загубата на работа може да се случи по много начини, включително и чрез насилие", предположи гостът на Bulgaria ON AIR.

"Затварянето в черупка" за толкова години може да доведе до трайни увреждания като загуба на ментални способности, подчерта психологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

ГКМ

преди 6 години

Окръжна прокуратура - Велико Търново къде спи?! Да им поиска запрещение и тогава да се установи луди ли са, или не; могат ли да формират воля, или не. Що се отнася до лечение, положението в България е такова, че не може да им се окаже адекватна психиатрична помощ. Психодиспансерите или са закрити, или представляват самия ад на земята. Майката може би си дава сметка, че ако се стигне до настаняване в психиатрия, ще бъдат дори по-зле, отколкото в мизерния им дом. Може би и затова ги крие.

42

ГКМ

преди 6 години

Психологът ме изумява с мнението си, че не може загубата на работа да е довела до психически срив, защото живеят бедно. Едва ли не "който си е ***, с беднотия не можеш да го уплашиш". Ами, не е така. Жените са имали някакви амбиции и цели в живота. Със сигурност са се борили да се измъкнат от нищетата. На психологът очевидно са й чужди тези неща. Също много ме дразни с каква усмивчица и весел тон говори за тези нещастни хора, все едно им се надсмива. А за Упората на журналистите, нямам думи

41

ГКМ

преди 6 години

Чета коментари от сорта на "оставете ги да си живеят живота, който са избрали". Съмнявам се да са го избрали. Сестрите имат нужда от помощ, но майка им няма финансовата възможност да им осигури психиатрично лечение, освен това се срамува от състоянието на дъщерите си. За нея е по-лесно да лъже другите (и дори себе си), че всичко е наред. Според мен им се е случило нещо много страшно (изнасилване или друго), затова са изпаднали в клинична депресия.

fallback