Снимка: архив, БТА

Случващото се в последните седмици е тежък удар по образа на България, особено в началото на Председателството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

Още по темата

Това е била общата позиция, изразена по време на заседанието.

Темата му бе за ролята на България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на Българското председателство.

Според нея всички институции трябва да се обединят и да положат максимални усилия за бърза разкриваемост и процес, за да изчистим лицето на България на прага на Председателството.

Нинова разкритикува правителството, което според нея фатално закъснява и изпуска възможности за развитие на българската икономика, производство и фирми в контекста на общата политика за отбрана на Европа.

"Настоях в крайната декларация да бъдат сложени срокове какви конкретни мерки да предприеме правителството, макар и закъсняло да се даде възможност на българската икономика", посочи тя, цитирана от "Фокус".

"Заявих на министър-председателя, че ще го подлагаме на парламентарен контрол всеки ден за това какво прави правителството по тези срокове", изтъкна Корнелия Нинова.

Тя посочи, че в някои от изнесените доклади е пишело, че България по време на Председателството, обсъждайки общата отбранителна политика, ще бъде безпристрастен посредник на разговорите.

"Европредседателството не е само посредничество, трябва да сме активен участник във воденето на тези разговори", коментира лидерът на БСП.

Нинова не се съгласила и че ще бъдем защитник на общата позиция на Съвета. Според нея Председателството е възможност да бъдеш не само защитник, а участник в изготвянето на обща позиция.

Тя попитала премиера Бойко Борисов и с какво самочувствие ще бъдем посредник на големите за отбранителна способност, като не сме си приели собствената национална стратегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase