Снимка: архив Reuters
fallback

"Извозването с автомобили до ски пистите е много по-увреждащо за околната среда, отколкото това с лифта", заяви министърът на околната среда Нено Димов по време на кръгла маса за проектите за Национален парк "Пирин" и за "Ски зона Банско", предаде "Фокус".

Oще по темата

По време на кръглата маса ще бъде представен проекта на Министерския съвет за промяна на плана на управление на Национален парк "Пирин" и даването на съгласие за изграждането на нова ски зона.

Опасенията на екозащитниците са, че лифтът ще се превърне в параван за масова сеч и огромно разширяване на ски зоната за сметка на парка. Затова и част от екоорганизациите отказаха да отидат на въпросната среща.

"Искаме да направим така, че на Банско хората да не чакат на опашка", категоричен бе обаче Димов.

Министърът на турзима Николина Ангелкова обяви, че министерството подкрепя изграждането на лифт в Банско.

"В тази връзка и водени от разбирането, че трябва да има баланс на различните групи интереси. Още миналата година създадохме работна група за развитие на планинския туризъм", посочи Ангелкова.

"Ще продължим да работим в тази посока не само с необходимите законодателни промени, за да се улесни изграждането на такива спортно-технически съоръжения“, увери Ангелкова. Според нея това ще доведе и до привличането на по-голям инвеститорски интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Teo

преди 6 години

Не съм съгласен!Има ли достатъчен приток на финансови средства,ще се създаде и болница,и адекватен транспорт.Инфраструктурата горе-долу я оправиха,въпреки,че все още Банско е като разбит бункер.За да има курорт на ниво,ще е необходима травматология на близо с обучени специалисти за счупвания.Защото докато закарат един пострадал в София минава време,при зверски счупвания тъканта некротизира и това богатите го знаят.За това все още не идват в Банско.Но няма ли цялостен план Банско ще остане село.

35

Краси

преди 6 години

Абе по цял свят лифтовете са най-доброто решение за зимните куросрти, тука едни пръдльовци са решили, че не било екологично.

34

Анонимен

преди 6 години

До Тео(Продължение) тук е същината на проблема. 500те отсечени дървета за лифта могат да се прежалят, проблема е че лифта е първата стъпка от една еко катастрофа. Ако на правителството наистина му пукаше, нямаше да се занимава просто с един лифт, а щеше да обсъжда цялостна програма за развитието на туризма в Банско и региона.

fallback