Снимка: архив, Булфото

В екоминестерството ще се състои днес среща, на която ще бъде обсъждано бъдещето на Национален парк "Пирин".

На дискусията са поканени министри, депутати, кметът на Банско и представители на неправителствени организации, които имат отношение към проблемния втори кабинков лифт в зимния ни курорт.

Още по темата

Еколозите обаче няма да присъстват на тази среща, защото по думите им тя е несъстоятелна.

"Не може от днес за утре да се организира такава среща", това обясни в студиото на "България сутрин" екологът Андрей Ковачев.

Според него, ако природозащитниците отидат в екоминистерството, техният глас ще бъде използван като оправдание, че е имало формално обществено обсъждане.

Според Славейко Стайков от Коалиция "За да останат хора в България", за да има втори кабинков лифт, действащият план за управление трябва да се промени, както и концесионният договор.

"Едното без другото не може. След което има още законови стъпки, внасяне на инвестиционно предложение. Проектът трябва да бъде подложен на съответните оценки - екологична, за съвместимост и т.н.", подчерта Стайков пред Bulgaria ON AIR.

Гостите  не се съгласиха и с концесионната такса, която ще трябва да бъде платена. Според Славейко Стайков тя ще бъде формирана от формула и все още не се знае каква ще бъде тя. Екологът Андрей Ковачев обаче пресметна, че таксата ще бъде около 30 стотинки на квадратен метър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase