Снимка: архив, Булфото

Вътрешният министър Валентин Радев е разпоредил проверка на Специализирания отряд за борба с тероризма, заявиха от МВР.

В понеделник част от антимафиотите изпратиха писмо до него, главния секретар, вътрешната комисия в парламента и вицепремиера Красимир Каракачанов.

В него те сигнализират за влошена работна обстановка в отряда и обвиняват командира си Георги Гайков в саморазправа с неудобни служители.

Твърдят, че толерирал негови приближени и не давал възможност на доказани кадри да се развиват. Освен това ползвал служебната кола да разхожда приятелката си по моловете и се хвалил, че има политическа подкрепа.

"Притеснението от реваншизъм изцяло е превзело структурата. Служителите вече се страхуват дори да разговарят помежду си", пише в писмото, изпратено до медиите.

Според сигнала Гайков планирал ново щатно разписание, с което да отстрани неудобните служители и да назначи на тяхно място негови приближени.

Георги Гайков ръководи отряда на баретите през 2013 и 2014 г., а после - от юли 2017 г. досега. Не е титуляр на поста, а е временно изпълняващ длъжността.

Името му нашумя покрай стрелбата в Лясковец, когато при опит за задържането му Петко Петков уби баретата Емил Шарков. Оттогава съпругата и майката на Шарков обвиняват бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и Гайков за планирането на операцията.

Проверката в отряда на баретите ще се извърши от инспектората към МВР. Срок за нея не бе оповестен.

Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви пред Bulgaria ON AIR че броженията в звеното не се случват за първи път.

Той обаче отказа да вземе отношение по сигнала на баретите преди да е завършила проверката.

"Кадровата политика в МВР е от компетенциите на министъра. Главният секретар предлага, министърът утвърждава. Гайков е работил с няколко министри назад във времето и няколко главни секретари. Никога не съм си позволявал да влизам в коментари без да познавам факти и обстоятелства", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase