Снимка: архив, Reuters
fallback

Главното мюфтийство не може да упражни контрол върху проповедите на имамите си, защото не получава достатъчно финансиране от България. Това заяви Джелал Фаик – главен секретар на Главното мюфтийство.

Той посочи, че няма информация кой имам къде се е обучавал.В същото време мюфтийството получава около 2 милиона от Турция, които "подпомагат да се обгрижва исляма в България".

Oще по темата

Парите идват по договор, сключен пред 1998 г. с турския комитет по религиозните въпроси (Дианет) и са нужни на вероизповеданието, защото по думите на Фаик "след промените България по никакъв начин не обгрижва мюсюлманската общност".

Тези пари се получават всяка година и отиват за духовните училища и висшия ислямски институт.

Алекс Алексиев, който е специалист по радикален ислям, заяви, че трябва да има регистриране на имамите и не бива да се дава да проповядват на такива, които не знаят български и не са обучени в България.

"Австрийците забраниха чуждото финансиране на имамите. Оказва се, че тези хора не само проповядват, но и шпионират в полза на Ердоган и партията му", категоричен бе той пред bTV.

Според Алексиев Дианетът в момента се занимава с радикализирането на ислямските общности извън Турция и припомни, че Германия е на път да забрани Дианета на своя земя, защото неговите представители са шпиони на Ердоган.

Джелал Фаик посочи категорично, че главното мюфтийство е българска институция и не се командва от никоя държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Забраним ли чуждото

преди 6 години

финансиране, една бурка няма да остане в България.Защото никой няма да им дава солидна месечна издръжка само заради това, че ходят закачулени. И никой няма да им компенсира глобите за това, че на обществени места ходят маскирани като пингвини.Да наистина, защо у нас все още не е забранено чуждото финансиране?Тогава изведнъж рязко ще спре и радикализацията на ромите. Аааа, сетих се! Как ще лишат ромите от тази аванта, бе? Нали после те няма да идат да гласуват така, както им казват някои!

10

Иван

преди 6 години

Да не стане след дъжд качулка

9

Анонимен

преди 6 години

TO I LINEIKATA IDVA OT TURZIA,ZA DA SPASI BOLNATA BALGARKA.TURSKITE BIZNESMENI ISKAT DA VKARAT PARI-INVESTIZIOI V INDUSTRIATA,A BALGARITE ZAMINAVAT NA TERMINALA.

fallback