Снимка: Булфото, архив

От радикализация е заплашена всяка една страна и България не е изключение, призна военният министър Красимир Каракачанов.

Според него у нас опитите за радикализация са насочени към ромите в гетата и българите мюсюлмани в Родопите - две общности, които живеят при трудни условия.

Още по темата

Усилията на крайните ислямисти били насочени именно към тях, като имало и финансиране и се създавали културни структури.

"Социални мерки също са задължителни, необходима е социална програма за тези региони", коментира още вицепремиерът, цитиран от БТА.

Попитан има ли данни за наличие на ислямистки клетки у нас, Каракачанов посочи, че това е чувствителна тема, доколкото подобна информация не се дискутира публично.

Той обаче отсече, че има "опити за създаване на подобни неща".

Каракачанов припомни процеса срещу ислямистите в Пазарджик и добави, че там също има неща, от които могат да се направят изводи.

Освен това той е категоричен, че има връзка между тероризма и бежанския поток.

Красимир Каракачанов информира, че са подготвени законодателни предложения по въпросите на финансиране на вероизповеданията и по темата за кадрите, които се занимават с изповядване на една или друга религия.

"Смятате ли, че е нормално младежи, учили по 8-10 години в частни ислямски университети, и то в страни, в които се проповядва и официална религия там е уахабизмът, да идват и да заемат места в мюфтийството или в джамиите?", попита вицепремиерът.

Той настоя, че Висшият ислямски институт в България трябва да се лицензира и да обучава кадрите си по учебна система, утвърдена от МОН.

"Всеки един български гражданин, завършил някъде другаде, трябва да минава през лицензиране през МОН, за да получи правото да преподава", призова Каракачанов.

Според него не е нормално заплатите на имамите в България да ги плаща чужда държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase