Снимка: архив, Булфото
fallback

На 1 октомври се навършват три години от взрива във фабрика "Миджур"-Горни Лом, при който загинаха 15 души.
Прокуратурата повдигна обвинения срещу 4 души - собственикът на завода Валери Митков, бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство.

Oще по темата

Съдия по делото е Владимир Стоянов, прокурор Мирослав Костов. В процеса са конституирани 48 частни обвинители - наследници на загиналите, съобщи председателят на Видинския окръжен съд Васил Василев.

След много прехвърляния между видинския и софийския окръжен съд съдебното дело започна в дунавския град през февруари т.г. До днес по мегаделото са проведени 25 заседания. Последното съдебно заседание беше на 13 юли, а следващото е насрочено за 3 ноември т.г., информира Василев.

Състав на Видинския окръжен съд по делото "Миджур" досега е разпитал 126 свидетели. Разпитите на свидетели и на вещите лица ще продължат дълго, коментираха магистрати. Пред съда трябва да застанат още 60 свидетели и 40 експерти-вещи лица. Към момента 4-ма от свидетелите са починали, каза още Василев.

От ноември 2017 г. до 31 януари 2018 г. във Видинския окръжен съд са насрочени 13 съдебни заседания по делото - 6 за ноември , 3 за декември и 4 за януари догодина, уточни съдия Васил Василев.

В процеса на разследването към делото са приложени извършените множество процесуално-следствени действия - огледи на местопроизшествието, оглед на иззетите, както и доброволно предадените обекти като веществени доказателства, изготвени са множество експертизи - 20 съдебно-медицински, 120 ДНК - експертизи, 3 компютърно - технически, ситуативно - техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро - техническа експертиза. Извършена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза от експерти от БАН. Материалите по делото са 160 тома.

Фабриката за боеприпаси "Миджур"има нов собственик от април 2017 г.

От 24 април т. г. фабриката за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом е с нов собственик - "Миджур Мениджмънт Кънстракшан" EООД, с адрес на регистрация за управление в Търговския регистър в село Горни Лом, с управител Иво Иванов. Дружеството е учредено съгласно нормативната уредба на Република България, като едноличен собственик на последното е дружество регистрирано и съществуващо съгласно законите на Шотландия, каза пред БТА Иво Иванов.

По думите му намеренията на собственика "Миджур Мениджмънт Кънстракшан" ЕООД са в завода да започне производство, което ще ограничи до минимум производствените рискове, както и предприятието да заработи от следващата година и да произвежда боеприпаси от различен калибър. Според управителя инвеститорите са сериозни, както и инвестиционните им намерения. След получаване на всички разрешителни и лицензи от компетентните органи ще се изгради един нов цех - по нова технология и съобразно най-строгите мерки за сигурност. В бъдещ план се предвижда и изграждането на втори цех, като оборудването ще бъде напълно ново, посочи Иванов.

Към момента тече обществена процедура по уведомление за инвестиционни намерения в община Чупрене, кметството в Горни Лом и РИОСВ-Монтана, както и всички необходими съгласователни документи до различните компетентни органи в страната, каза управителят. Теренът и състоянието на фабриката е огледано от специалисти и консултанти и е потвърдено за безопасно и съответстващо на необходимостите за изграждане на предприятие с подобен тип дейност, заяви Иванов.

Във фабриката на работа са назначени 16 души по трудови договори. Също така, дружеството е възложило почистването и облагородяването на терена на местни жители. Теренът на фабриката, който се разпростира на 357 дка площ, се почиства, изсичат се изсъхнали храсти, клони и дървета, отпадъци, почистват се вътрешните пътища, ремонтира се осветлението. Работниците получават конкурентно заплащане за труда си, каза управителят на дружеството.

Най-сериозният проблем към момента, с който целият екип се бори, са наличните необезвредени над 190 000 противопехотни мини, както и други подобни боеприпаси, информира Иванов. Последните се съхраняват в складови помещения, които са запечатани и са под строг контрол.

По думите на управителя на дружеството Иво Иванов, новият собственик е закупил целия терен на завода и прилежащите му части, включително и складовете, в които са необезвредените мини. Собствеността върху мините обаче е на предишния собственик и последващ наемател - фирма "Видекс" АД, уточни той.

По думите му след влизането си във владение, новият собственик "Миджур Мениджмънт Кънстракшан" EООД е отдал под наем на "Видекс" АД въпросните складове, като идеята е, че много скоро наличните боеприпаси ще бъдат премахнати от територията на завода.

Заради опасенията на хората от друг инцидент, кметът на община Чупрене Ваньо Костин е подал сигнали до две министерства - вътрешното и на отбраната, след уведомлението на новия собственик за инвестиционните си намерения.

"Притесненията ни идват от това, че в завода все още на склад стоят хиляди противопехотни мини и неизвестно за нас количество взривни материали. Това е притеснително за хората и за мен като кмет", коментира Ваньо Костин. Отговорът, който Костин е получил от двете министерства е пространен на по три страници, но не дава конкретни решения на казуса с унищожаването на мините, каза кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

(не)случаен минувач

преди 6 години

Я да ги видим сега Патриотите - за този политически подарък към Турция да принудят бат (раз)Бойко да уволни министъра на здравеопазването, като преди това го застави той да уволни директорите на всички болници отказали лечението. Ако ли не - бойкот до нови избори...

10

С една дума

преди 6 години

БЪЛГАРИЯ

9

Анонимен

преди 6 години

В България ВИНОВНИ НЯМА !!!

fallback