Снимка: БТА

Безпилотен самолет е направил снимки на района на взривения цех за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом. Взето е и решение в района на инцидента да влезе специализиран екип, оборудван с бронирана техника, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Още по темата
Създадена е необходимата организация за разузнаване на района и предстои извършването на вторични проверки на място.

От прокуратурата съобщиха, че следователи от Националното следствие поемат разследването на инцидента в частния завод.

Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров вече са изпратени следователи от Националната следствена служба на мястото на инцидента.

Екип на БЧК също вече работи на място, съобщи председателят на организацията Христо Григоров.

Екипът, който е заминал за Горни Лом, е от лекари от Видин, но има и екип от 6 медици в София, който е в готовност да се включи.

Председателят на БЧК коментира още, че за разлика от последните случаи на природни бедствия, в Горни Лом няма да бъде необходимо да се организират доброволци, тъй като имуществото на хората не е пострадало.

Фабриките в Горни Лом са били проверявани от Инспекцията по труда 16 пъти и при проверките са били констатирани нарушения като остаряло оборудване, липса на втори изход за бързо и безопасно извеждане на хората при аварии. Стана ясно и че служителите във фабриките на Горни Лом са взимали минимална работна заплата.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов обяви, че предстои да се уточнят точните количества възпламенили се взривни вещества.

Той припомни, че на 15 септември на завода е била извършена проверка от служба КОС към МВР, при която са констатирани нарушения, свързани с неправилно съхранение на боеприпаси и занижен контрол при спазване на технологията на работа, издадени са актове и предписания.

От вчера психолози са в село Горни Лом и оказват помощ на роднините и близките на работниците, посочи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Той уточни, че предстоят огледи и анализ на веществените доказателства за установяване точния брой на жертвите на инцидента.

Към момента не са засечени признаци на живот в района, който се наблюдава с термовизионни камери.

Директорът на ГДПБЗН Николай Николов успокои жителите на село Горни Лом, че не съществува пряка опасност за населеното място както заради релефа на местността, така и заради начина на възникване на взрива. Все още обаче съществува риск от възникването на вторични взривове.

Няма пострадали деца и ученици вследствие на взрива в бившия военен завод в село Горни Лом, община Чупрене, показва проверка на Регионалния инспекторат по образованието - Видин, назначена от Министерството на образованието и науката.

По информация на Людмила Борисова - директор на Основно училище „Христо Ботев“ в село Горни Лом, в населеното място не са констатирани разрушения на училищната сграда. Сред работниците, които продължават да са в неизвестност от вчера следобед, няма родители на ученици от училището. Данните сочат, че повечето служители са млади хора, без деца, или пътуващи от други населени места.

В момента в Горни Лом се провежда заседание на сформирания Кризисен щаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase