Снимка: архив Булфото
fallback

Българите сме сред първенците в света по споделяне на притежанията си с цел спестяване. Глобална класация ни нарежда на седмо място -  водени само от Китай, Индонезия, Словения, Филипините, Тайланд и Мексико, показва доклад на Nielsen.

Така българите се оказваме сред най-активните фактори за разсрастване на така наречената споделена икономика в световен мащаб.

Изследване на PricewaterhouseCoopers показва, че делът й ще нараства с двуцифрени проценти през следващите 10 -15 години и през 2025 година се очаква да заеме около 50% от световния брутен вътрешен продукт.

Oще по темата

В момента транспортът е една от най-развитите области на споделената икономика у нас. Все повече българи се организират в различни платформи, за да пътуват заедно в една и съща посока, за да им излезе по-евтин пътят.

В момента транспортът е една от най-развитите области на споделената икономика у нас.

В първата легална платформа за споделяне на автомобили между частни лица само за четири месеца в страната са регистрирани над 450 автомобила и над 1300 потенциални наематели. За сравнение в Белгия подобни статистики се постигат за повече от 12 месеца.

Все повече българи се организират в различни платформи, за да пътуват заедно в една и съща посока, за да им излезе по-евтин пътят.

Много често обаче този вид споделена икономика попада в сивия сектор. Затова преди време депутатите записаха промени в закона, с които ще могат да санкционират подобен вид превози.

В сивата споделена икономика влиза както размяната на билетчета за градски транспорт и пътуване на стоп, до огромния интерес към платформи и групи в социалните мрежи за споделено пътуване.

Споделената икономика у нас се развива и при бизнеса с жилища. Според последните данни на Евростат 85% от населението у нас живее в собствен дом - това са общо около 3,9 милиона жилища.

Днес класическата представа за квартира или хотел се измества от алтернативата на споделеното ползване на стая или апартамент, което може да е безплатно или платено.

Още преди 2 години една от платформите надмина с легловата си база всички хотели в София, а към момента само в столицата са регистрирани над 300 потребителя.

Подобни са стойностите за Пловдив, Бургас и Варна, но през активния летен сезон офертите по Черноморето рязко се увеличават.

Друг пример за споделена икономика у нас е и все по-честото безвъзмездно отдаване на празни производствени сгради за нуждите на неправителствени организации, музикални събития, театрални представления или изложби.

Голяма част от споделената икономика в страната е размяната на стоки, при която неупотребеното от един се оказва полезно за друг.

Традиционни у нас остават борсите за книги и учебници. В последно време бурно развитие бележат мобилните приложения, сайтовете и групите в социалните мрежи за покупка и продажба на дрехи и аксесоари.

Друг предпочитан начин за споделяне на неизползвани вещи са сайтовете за безплатни обяви.

Сред новите сектори на споделената икономика пък се нарежда споделянето на производствени активи, като co-working пространствата (вече над 5 само в София). Любопитен пример е и тепърва развиващата се практика "Office Surfing", в която различни компании или безвъзмездно освобождават място за временно ползване в офиса си за различни професионалисти с цел културен обмен в работно време. 

В сектора на споделената икономика у нас се нареждат и кооперативи на различни фермерски пазари., образователните сайтове за споделяне на интерактивни видео уроци и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

До 22

преди 7 години

16 ("Не е точно така") е отбелязал, че говори за ЛИМИТ на споделянето. Да услужиш на някого с нещо също е вид споделяне. Ти говориш за друг вид споделяне.

17

Анонимен

преди 7 години

Още преди 20 години се споделяше пътуването с автомобил в една посока и никой не се притесняваше да спре на автобусната спирка, пример Панчарево-Пасарел, и да качи някой в тази посока. Така и двамата доволни - едния, че си е намалил разходите, а другия, че ще пътува по-комфортно и по-бързо.

16

Анонимен

преди 7 години

Първенци сме по споделяне: От билета до дома и колата-------------------------------------Ако се съди и по високите нива на разводи, май и жените си споделяме

fallback