Снимка: архив, БулФото

Парламентът прие завишени глоби и въведе нови правомощия на ДАИ срещу нерегламентирания превоз на пътници. Депутатите от всички цветове гласуваха единодушно на първо четене изменения в закона за автомобилните превози, с които се задвижват санкциите. 

Още по темата
Промените не са насочени към споделените пътувания на приятели, които решават да пътуват заедно до морето и да делят бензина, а към онези, които превозват непознати и печелят от това. 

"Всички сме наясно за колите и малките бусове, които уж тръгват в същата посока и уж возят на цената на билета на обществения транспорт, но не издават документ", обясни Димитър Горов от БСП, който обяви, че червените подкрепят предложенията на управляващите. 

С текстовете, предложени от депутати от ГЕРБ, се увеличават глобите за шофьори, които извършват превоз на пътници за собствена сметка без лиценз. За първо нарушение те стават 2000 лв., а за второ - 4000 лв. 

С текстовете, внесени от Министерския съвет, се дават изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

"Това правомощие е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане или не, което от своя страна има огромно значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза", се казва в мотивите на правителството. 

По време на дебатите Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт попита как ще се доказва, че пътниците, които се превозват, не са роднини. Той поиска това да се регламентира между първо и второ четене и предложи да има препратки към Наказателния кодекс например.

"При извършването на тези превози се избягва внасянето на осигуровки, а това е криминално деяние", обясни патриотът. 

Станислав Иванов от ГЕРБ му отвърна, че подобни текстове ще са следващ етап. Той допълни, че е възможно дори да се предложи отнемане на книжката или на колата на нарушителя. 

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев обяви, че санкциите не са насочени към споделеното пътуване между приятели, а са срещу нелоялната конкуренция и незаконната търговска дейност.

Той обясни, че когато например младежи решат да отидат до морето и да си разделят парите за бензин, глоби няма да има. Наскоро обаче той видял в една от платформите за споделено пътеване, че се предлага автобус с 57 места. 

"Промените са срещу хитреците, които искат да ударят превозвачите", каза той и призова да се даде знак за защита на бизнеса. 

Димитър Горов от БСП пък призова освен за бизнеса, да се помисли и за пътниците и как билетите да се намалят. 

Депутатите приеха и друга промяна в закона за автомобилните превози - общините сами да решават колко да е глобата за нередовен пътник в населеното място. Оказва се, че в момента в закона пише, че глобата е 10 лв. и Столична община е голям нарушител с глобата от 40 лв., с която наказва гратисчиите. 

От БСП обявиха, че преди второто четене ще внесат предложение да се въведе таван на глобите, който общините да не могат да прескачат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase