Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Конгресът на БСП одобри предизборната платформа и коалиционната рамка за предстоящите парламентарни избори.

Oще по темата
В предизборната платформа БСП си поставя като дългосрочна цел - 8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност. Предвижда се запазване на 10 процента плосък данък за средната класа и 20 процента данък за хората с доходи над 10 хиляди лева месечно. Друга идея е намаляване на данък общ доход на семействата с деца с 50 лв. на всяко дете всеки месец. В програмата е заложено още преизчисляване на пенсиите, като при най-ниските това ще доведе до почти 20 процента увеличение.

От партията предвиждат обвързване на ръста на минималната работна заплата с обезщетението за отглеждане на малко дете и разширяване на обхвата на помощта в началото на учебната година за учениците от семейства с ниски доходи от първи до четвърти клас.

Друга мярка, която БСП предлага, е създаване на фонд "Индустрия" с начален капитал от 500 млн. лева за дялово финансиране на предприятия и фонд "Иновации" с начален капитал от 150 млн. лева за подкрепа на млади български инженери. Социалистите предлагат нулева ставка на данък "печалба" за две години, когато оборотът от търговска дейност на стартиращи предприятия от предприемачи до 35 г. е на стойност до 150 хиляди лева и с минимум пет работни места.

Целта на БСП в енергетиката е да преодолее непоносимо високите дългове на държавните енергийни дружества и финансово стабилизиране на сектора. Социалистите предвиждат държавна подкрепа за развитие на големите енергийни проекти - АЕЦ "Белене", Бургас - Александруполис и газови връзки и коридори. Те залагат и удвояване на обхвата на домакинствата, които получават енергийни помощи - от 250 хиляди на 500 хиляди домакинства.
Левицата предвижда да се създаде Министерство на транспорта и транспортната инфраструктура. Социалистите искат отмяна на процедурата по концесия на Летище София и развитието му като стратегическа инфраструктура с държавно управление.

В областта на земеделието БСП предвижда промени в Закона за храните. От партията искат в асортимента на големите търговски вериги задължително да присъстват минимални прагове за произведени в България продукти.

Левицата предлага да се приеме целенасочена инвестиционна програма за интегрирано развитие на изоставащите райони, сред които Северозападна България, Родопи, Странджа-Сакар.
В сферата на здравеопазването социалистите предлагат премахване на пръстовите отпечатъци в болниците и разкриване на здравни кабинети в училищата.

БСП иска ревизия на образователната реформа, публично финансиране само на държавните и общинските училища, актуализиране на учебните програми, един учебник по предмет и неограничен брой помагала. Социалистите предлагат държавна поръчка в университетите, основана на планиране на нуждите от работна сила и държавата да поема таксите за обучение по приоритетни специалности. Те предвиждат поетапно увеличаване на учителските заплати, стартовото възнаграждение за млад учен да не е по-ниско от две минимални работни заплати, както и базови минимални заплати за заетите в науката.

БСП е за активна и балансирана външна политика в полза на националните интереси, за пълноценно членство в ЕС и НАТО и развитие на отношенията с Русия, Китай, Индия. Социалистите залагат предприемане на конкретни инициативи с другите страни-членки на ЕС за отпадане на санкциите срещу Русия.

Левицата иска изцяло нова стратегия за национална сигурност, ефективно използване на капацитета на българския военно-промишлен комплекс за модернизация на армията, доизграждане на оградата по границата с Турция, промяна в Дъблинското споразумение за бежанците.

В областта на вътрешната сигурност БСП предвижда нова "полицейска карта", при която в районите на селата да се създадат нови участъци с постоянен състав и техника. Постоянният пост ще отговаря за до три села. Предлага се и осъвременяване на полицейските възнаграждения. От БСП залагат още промени в НПК и Наказателния кодекс за бързо и справедливо правосъдие.

Левицата предвижда постепенно увеличаване на средствата за култура в бюджета до 1 процент от БВП. БСП обещават гарантирана политическа, икономическа и програмна свобода на медиите. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

Анонимен

преди 7 години

ДЪРЖА ДА ПОДЧЕРТАЯ ЧЕ ТИЯ СБЪРКАНЯЦИ ГИ ОБИЧАМ БЕЗ НИКОЙ ДА МИ ПЛАЩА, ГЛЕДАХ ГИ, ИЗСЛУШВАХ ГИ, ИСКАХ ДА СХВАНА КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ, НАКЪДЕ ЩЕ НИ ПОВЕДАТ- НИЩО СТАРО НЕ Е ЗАБРАВЕНО- СЛЕД КАТО ПООБЩУВАШ ДАЖЕ И ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ТЕЛЕВИЗОРА С ДРУГАРИТЕ СЕ ЧУВСТВАМ ОМЕРЗЕНА И ОТВРАТЕНА. СЪЩОТО СЕ ПОЛУЧИ И С МАРЕШКИ- ТОЯ ЕЛЕМЕНТАРЕН ИНДИВИД ИЗФЪФЛИ ТАКИВА НЕЛЕПИЦИ ОТНОСНО 200 МИЛИОНА КАПИТАЛ, ЧЕ АЗ КАЗВАМ - ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ- ЗАЩОТО ОТ СЪБРАНОТО ЖЕЛЕЗО ОТ УЛИЦАТА И РАФТОВЕТЕ ОТ НЕГО МУ ДОНЕСЛИ 200

128

КонгресътИпрограмата

преди 7 години

ПопулизъмЛъжиДебелоочие

127

Анонимен

преди 7 години

Програмата на партията предвижда държавна подкрепа за АЕЦ "Белене"Путинофилите видяха, че няма никой луд който да хвърли 20 милиарда евро и да ги загроби в Белене и отново поеха курс към държавна подкрепа(разбирай изцяло строителство от държавния бюджет). Ако това стане наистина Русия ще ограби българите за 2-3 поколения напред.

fallback