Снимка: Булфото, архив

Предложение на делегати да отпадне точката с промените в устава на БСП от дневния ред на червения конгрес не мина.

С предложенията соцлидерката Корнелия Нинова прави революционни промени в партийния документ, като въвежда пряк избор на председател от всички членове и мандатност за "вечните" червени депутати.
Само 66 от делегатите на конгреса подкрепиха искането за отпадане на точката от дневния ред.

Мнозинството от 511 делегати се обяви "против", а 24 бяха "въздържали се", съобщи "24 часа".

До гласуването се стигна, след като Тодор Канев от столичния район "Изгрев" поиска точката да отпадне от дневния ред на конгреса и да се остави за следващо заседание на конгреса.

"В предизборен период разглеждаме устав, който вкарва вътрешно напрежение в партията. Искаме да спечелим изборите, но няма да можем да го направим, ако не отидем единни и консолидирани", аргументира се социалистът.

Обществото очаква от нас не да се занимаваме с вътрешните си проблеми, а да чуе как ще се справим с бедността и социалното неравенство, с проблемите му, допълни Канев.

В отговор на изказването му стана Ненко Темелков от Перник.

И обясни, че е против отпадането точката за устава, не защото "съм се сгънал и са ме сгънали".

"Никой не ме е сгънал и никога не бих се сгънал. Защото съм трето поколение социалист, а синовете ми - четвърто. И защото съм перничанин", категоричен бе Темелков, който по принцип се води от приближените на старото ръководство на партията начело с Михаил Миков.
"Можем да отложим устава и по-лесно от това да се самобламираме няма. Но ще бламираме не толкова лидера и ИБ, а Националния съвет, на който сме членове, защото документът е внесен от него", обясни Темелков.

"Убеден съм, че проектът не е съвършен, но той дава гаранция за промяна, каквато се очаква от нас. И ако отложим тази точка - да ще разглеждаме политика, доходи и здравеопазване - това, което се очаква от нас, но трябва да си сложим и ред в къщичката. И ако отложим точката ще се бламираме и спънем сами два месеца преди изборите. Не е нужно Бойко Борисов да ни спъва, сами ще го направим", предупреди Темелков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase