Снимка: архив, Reuters

Доктори дерат родители на новородени с такса "бебе" и "първи преглед" у дома.

По 50 лева искат някои болници за припознаване на детето от бащата, когато родителите нямат подпис в гражданското. "Петдесет лева платихме за припознаване, родих в държавна болница", пише в интернет форум Ели С. Оказва се обаче, че на нея, както и на други жени, споделящи за същата сума в социалните мрежи, са им взели по 10 и дори по 15 лева отгоре.

Въпросната такса е фиксирана и е 40 лева. Тя е отпреди няколко години, когато беше въведена и възможността специална юридическа комисия в болниците с АГ-та да решава този въпрос.

Така се спестява неудобството на родителите да търсят нотариус в рамките на два дни, след като детето е родено, за да бъде припознато от бащата, поясниха от Националната пациентска организация.

Когато този срок бъде пропуснат, то се записва на името на майката, за да му бъде даден ЕГН. Уреждането на въпроса с припознаването след изписването става по съдебен ред, поясниха юристи.

Педиатри пък взимат по 30 лева на ръка за първи преглед у дома на новороденото след изписването му от болницата, установи още проверката на "Монитор".

 

Коментари Напиши коментар

45

До Ваня

преди 4 години

Мила,*** си,но за сметка на това много категорична.В сряда изписаха мен и новородения ми син от болницата- за твое сведение той още няма егн.

44

Анонимен

преди 4 години

Дмашните посещения винаги са се плащали. Всеки лекар си има обявен ценоразпис за това и дни в които ги извършва. Стига сте ревали.

43

един

преди 4 години

До Майка-------------------------Като искаш педиатър,учил 15 г да ти обяснява тези неща ще си плащаш,скъпа!! Какво значи в пакета на НЗОК-ами върви те да ти обясняват!