Снимка: архив Булфото

Само за ден 30 шофьори бяха свалени от колите си и се прибраха без тях от път. Причината – бяха хванати в нарушение и наказани според новите правила за движение по пътищата.

Това стана ясно от думите на шефа на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Новите наказания влязоха в сила от 21 януари с последните промени в Закона за движение по пътищата, които бяха приети преди седмици от депутатите. Една от новите санкции е сваляне на табелите на колата още на пътя.

"Само за първия ден на действието на закона са свалени номерата на 30 автомобила за каране без
книжка, употреба на алкохол и в един случай - за отказ от тестване", каза Ананиев пред bTV, цитиран от пресцентъра на партията си ДБГ.

Още по темата

Той припомни, че табели на колите вече ще се свалят, ако шофьорите карат с алкохол над 0,5 промила или под въздействието на упойващи вещества, за превишена скорост, за каране без книжка или в насрещното движение, за отказ от проверка с техническо средство или даване на кръв за проба, както и за т.нар.  джигити, които правят гонки по пътищата.

За превишена скорост с 40 км/ час на скоростта над допустимото глобата в градски условия става 400 лева, а за над 50 км/ час превишение глобата става 700 лева за в града и 600 лева за нарушение извън града, припомни още Ананиев.

За последните 20 години най-много жертви има в периода 2006 – 2008 г., след което жертвите намаляват, според официалната статистика на МВР, предоставена на транспортната комисия в парламента, каза Ананиев.

През  2012-2013 година съдът отмени заснемането на пътя и в продължение на една година жертвите на ПТП-та се покачиха, каза още Ананиев.

Сега, с промените в Закона за движение по пътищата, мерките стават по-строги и ще са ефективни. Наказанията са тежки - това е целта, за да спрем войната по пътищата, каза още депутатът.

Той даде пример с убиеца на тримата млади души до Луковит, който е шофирал без книжка и има 91 регистрирани нарушения, след които избяга в чужбина и се наложи да бъде върнат от органите на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase