Снимка: архив, Bulphoto

Провинилите се шофьори вече ще бъдат санкционирани с нови наказания и по-високи глоби. Катаджиите ще могат да свалят табелите на автомобила в момента на прегрешението, решиха депутатите с промените на второ чете в Закона за движение по пътищата. Парламентът прие окончателно новите текстове в него.

Сред другите санкции е и прекратяване на регистрацията на автомобила. Това е новото наказание за шофьор, който кара без книжка, пиян или отказва да бъде тестван с дрегер или да даде кръвна проба.

С приетите на второ четене промени депутатите въведоха окончателно наказания за участие в гонки и шофиране в насрещното. 

Шофьорите, които организират или участват в "нерегламентирани състезния по пътищата, отворени за обществено ползване или ги ползва за други цели, освен за превоз на пътници", ще се взима квижката. Те ще отнасят и глоба до 3000 лева.

Още по темата

При повторно нарушение - гонкаджиите ще остават без книжка за три години, а глобата ще е до 5000 лева. 

Шофьорите, които се движат в насрещното по магистрала или по скоростен път, ще остават без книжка за три месеца и ще бъдат глобявани с 1000 лева.

При повторно нарушение глобата ще става 4000 лева, а виновникът ще остава без книжка за половин година. 

Депутатите промениха и глобите за шофиране след употреба на алкохол. Те въведоха диференциация в наказанията. 

Ако някой бъде хванат да кара с алкохол от 0,5 до 0,8 промила, той ще остава без книжка за 6 месеца и ще бъде глобен 500 лв. При от 0,8 до 1,2 промила - лишаването от книжка ще е 12 месеца, а глобата ще е 1000 лв. 

Парламентът завиши и глобите за шофиране с превишена скорост. В населени места при превишаване на скоростта с над 50 км/ ч повече от разрешената глобата глобата вече ще е 700 лв., а в извъннаселените места - 600 лв. Глобата ще се вдига с всеки над 50 км/ч над допустимото. 

Депутатите въведоха и категорията "млад водач". Те ще полечават 2/3 от точките на по-старите шофьори. Отпадна идеята новите шофьори да карат с придружител. 

"Промените са насочени към агресивните шофьори, които карат с превишена скорост, след употреба на алкохол, участват в гонки и др", обясни шефът на КАТ Бойко Рановски. 

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев призова студентите, които днес имат празник, да не шофират след употреба на алкохол и да спират колегите си да застанат зад волана, ако са пили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase