Снимка: архив, БулФото
fallback

Историкът Божидар Димитров смята, че от въпросите на референдума е най-важен първият – за мажоритарната система.

"Ако има мажоритарен вот, няма да има Бат’ Сали в парламента", категоричен бе шефът на НИМ и се аргументира: "Не може да купиш 20 хил. гласа".

Според Димитров за нас е по-важно кой е избран за президент на САЩ, отколкото кой ще бъде новият президент на България.

"Пълномощията на нашия президент са нулеви", посочи той и допълни: "Нашият президент не може да тръгне на война с Ислямска държава".

Димитров коментира и снощния дебат между двамата претенденти за "Дондуков" 2.

По думите му Цецка Цачева е "една добра българска майка, жена, не е в първа младост. И аз не съм първа младост, също съм типичен български мъж, добър баща съм, следващият път ще се кандидатирам за президент", пошегува се историкът. Не на шега обаче той заяви, че би инициирал референдум за президентска република.

Според него това е панацеята за България.

"Не е вярно, че президентска държава означава тоталитарна държава", коментира Димитров пред bTV и даде за пример Франция и САЩ. По думите му имаме зачатъци на демокрация дори в Средновековна България.

"И Путин не решава всичко сам, нито американският президент", допълни той.

Според Божидар Димитров вероятно премиерът ще направи ремонт на кабинета, но не е изключено и да подаде оставка, ако ГЕРБ загуби изборите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Starlight

преди 7 години

Може би полупрезидентска република ( като Франция) ще е по-добре от сега, но по мое мнение най-адекватен за нас е Швейцарския политически модел с повече децентрализация. :) смесена избирателна система( пропорционална и мажоритарна) и строги закони :)

48

Само ти отговарям

преди 7 години

До И АЗ САМО ПИТАМИ аз да ти отговоря: 1. КТБ фалира при вашето управление на Орешарски, защо се правиш на ударен?2. Цанков Камък и Белене са точно такъв пример за 5 млрд загуби на държавата.3. Цената на петрола пада от три години, но не чух БСП да са намалили бензина?

47

Анонимен

преди 7 години

Само Внасяте БОЛЕСТИ И НЕНУЖНА ***-------------Ми то Орешарски първо през 2013 г. ги доведе, не помниш ли?

fallback