Снимка: БТА

Вече е подписан договор за доставка на 10 броя двигатели за МиГ 29 - 4 нови и 6 ремонтирани, обяви военният министър Николай Ненчев.

Първите два ремонтирани ще бъдат получени до края на април 2017 г. Изключително съм щастлив, че с модернизацията на авиационната техника, за което има предвидени 400 милиона лева, се дава възможност ВВС не само да не се приземи, но и да продължи да работи и да се развива, коментира още Ненчев. Той добави, че двигателите ще бъдат доставени от българска фирма, която има необходимите лицензи и пълномощия за това от РСК МиГ. По думите му в най-скоро време предстои да се организира широко обществено обсъждане по отношение на придобиване на новия многоцелеви самолет.

Запитан ще търси ли финансов резерв за увеличение на заплатите на военнослужещите Николай Нанчев каза, че този въпрос винаги е стоял пред него и сега става негов основен приоритет. Той добави, че вчера е поставил отново темата пред Министерския съвет и изрази надежда, че с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще обединят усилията си за това.

Доставката на новите двигатели ще даде възможност за увеличаване на нальота на летателния състав, а с това и повишаване на тяхната летателна подготовка, за по-надеждно носене на бойното дежурство по ер полисинг и за участие в международни и двустранни тренировки и учения, планирани за следващата година, добави командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Днес министърът на отбраната Николай Ненчев присъства на церемония по подписване на акт за сдаване и приемане на длъжността командир на 24-та авиобаза - Крумово. Със заповед на министъра на отбраната досегашният командир на базата бр.ген. Петьо Мирчев освобождава поста командир и става заместник-командир на ВВС. Той сдаде длъжността командир на военното формирование на бр.ген. Димитър Иванов, досегашен заместник-командир.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase