Снимка: Булфото, архив
fallback

Учителите ще подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците, съобщава "Монитор", като се позовава на промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в Държавен вестник.

Според промените педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година.

На психотест ще подлежат и кандидатите за учители, преди да заемат поста. Те трябва да представят документ от медицински преглед издаден до три месеца преди постъпване на работа.

Наредбата, която е подписана от здравния министър, е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование. Според документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол.

Според документа учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна. В класните стаи не бива да попадат и лица страдащи от разстройства на сексуалното влечение, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Учител

преди 7 години

Да се започне първо от Кунева!Защо? За справка- прочетете "новия закон за образованието"...

12

анонимен

преди 7 години

Държавата доста го е закъсала за пари ,щом ще си ги набавя от ежегодни психо тестове на учители ,а не може ли най-напред министърът да ходи на такъв тест? До кога всеки ще се подиграва с учителите?

11

Анонимен

преди 7 години

министър Москов първо да подложи лекарите на подобни тестове-със сигурност те са по-изтрещели от учителите!!!!!!

fallback