Снимка: БТА
fallback

България е единствената държава в ЕС, която постига такъв огромен ръст в туризма и то само за девет месеца. Това каза по време на публична лекция пред студенти и преподаватели от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й за този период се отчитат 15% ръст. "Това са 7 милиона туристи до момента, а това е 620 милиона повече приходи в хазната, отколкото миналата година, за период от януари до август месец", каза Ангелкова, предаде радио "Фокус" - Пирин.

Тя подчерта, че са предприети редица стъпки за привличане на високобюджетни туристи. "Ние със сигурност ще имаме по-висок ръст на приходите от процента ръст на туристите, защото оценката на приходите върви с един месец назад", обясни тя.

По нейни думи за април и май имаме по 20% ръст, за юни - 28%, за септември - 15%, а за октомври се очаква също да има 15% ръст.

Ангелкова каза още, че туризмът е сред секторите, в които съществува глад за кадри, а ако имаме стабилност и запазим тези темпове, ще продължим възходящото развитие. 

За първите 9 месеца на годината България е посрещнала около 7 млн. чуждестранни туристи, докато за цялата 2015 г. те са били 7.1 млн.

"Ако продължим да натрупваме положителните резултати с този темп, до края на 2016 г. ще имаме година без прецедент като статистики, което ни задължава всички заедно и достатъчно мобилизирано да работим за устойчивото развитие на сектора", обобщи министър Ангелкова.

В отговор на въпрос на какво се дължат тези резултати, тя съобщи, че големите чуждестранни туроператори се интересуват от няколко ключови фактора, за да предпочитат работата с дадена дестинация. Сред тях са политическата стабилност и сигурност в държавата, наличието на добра инфраструктура, материална база и подготвени кадри.

"В момента можем да предложим всичко това и имаме огромни ръстове, докато преките ни конкуренти отбелязват спад", каза Николина Ангелкова. Тя определи недостига на кадри в сектора като основен приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Чужденец

преди 7 години

Бе целите се, ама мерникът ви крив..

18

Анонимен

преди 7 години

Най многобройните ни туристи са ***.След тях са социално слабите западняци,английски хулигани ,наркомани и пияници..Евтин алкохол и балконинги с фатален край.

17

Без визи за Русия!

преди 7 години

Без визи за Русия! И прихода ще се утрои! Русофобите, тая чума в България, много пакост на Българския туризъм и икономика на България сториха.

fallback