Снимка: Facebook
fallback

34-годишният Мирослав Късовски, който бе открит на 2 ноември мъртъв след 7 дни издирване в Стара планина, е имал други дрехи в раницата. Изкачвайки се към връх Ботев обаче, той е подценил времето. Това казаха трима от най-близките му приятели, сред които и братовчед му - Иво Младенов, Любомир Петров и Христомир Христов, пред bTV.

Те благодариха искрено на всички, участвали в продължителната спасителна акция. В същото време обаче посочиха и грешките на екипите. Според тях не е имало координация между екипите, случвало се е да бъдат претърсвани едни и същи райони, докато Мирослав е бил на най-обичайното място, по основен планинарски маршрут към връх Ботев, твърдяха приятелите му.

Oще по темата

Те бяха категорични, че Мирослав е познавал района, бил е и друг път на връх Ботев. Имал е и по-дебели дрехи, но много бързо се е влошило времето, каза Петров.

Освен че е подценил опасността от бързо застудяване, не е трябвало да тръгва сам, коментира той. По думите му Късовски е имал и по-дебела дреха в раницата си, а когато е паднал вече е бил в хипортемия.

"Мирослав беше опитен планинар, обикаляше с колелото. Обичаше сам да изкачва върховете”, допълни Иво Младенов.

Програмистът е спазил процедурата, когато един планинар бедства - оставил е велосипеда близо до пътя. Знаел е, че така оставя знак. Понеже силен страничен вятър го е обледенявал, той е решил да се спусне надолу, добави Петров.

Приятелите на Мирослав категорично отрекоха, че той е тръгнал към върха пиян. Думите на хижаря бяха, че никога не би пуснал нетрезв човек към върха. На лобното място на Миро компютърът на велосипеда показва изминат маршрут от 54 км.

На 26 октомври в 11:00 часа Мирослав тръгнал с колело от хижа "Тъжа" към връх Ботев, а час и половина по-късно за последно се е свързал по телефона с майка си, за да я предупреди, че нагоре към върха няма да има обхват.

Няма как с такава денивилация да се справи пиян човек, категорични са приятелите му. Колелото на програмиста е намерено на 2 метра от пътя за връх Ботев. Трупът му лежал на 15 м по-надолу.

Според патолога, присъствал на мястото, най-вероятно младият мъж е оставил велосипеда и е тръгнал в опит да се сгрее. Заради ураганния вятър температурата е била около минус 15 градуса. При такъв студ и с тънкия си колоездачен екип програмистът не е имал шанс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

ATO

преди 7 години

Бил си е заминал още преди да почнат да го търсят, при -15 градуса хипотермията настъмва за минути даже неможе да я осетиш......Мир на праха му.

43

kolio99

преди 7 години

в крайна сметка кога е починал човека на първия или на 7-мия ден от издирването и да затворим таз трагедия!

42

Анонимен

преди 7 години

Да не е бил пиян, но просто е изпил една ракия в хижата.

fallback