Снимка: Facebook

Изчезналият в планината 34-годишен програмист Мирослав Късовски е бил намерен измръзнал до смърт близо до заслон "Маринка" на един час път от източната страна на връх Ботев, съобщи пред "24 часа" шефът на карловския спасителен отряд Христо Стаматов.

Според него програмистът е искал да стигне до постройката, за да се подслони, но явно заради гъстата мъгла не е успял да я намери.

Стаматов, който е дългогодишен планинар, смята, че младият мъж е починал от измръзване. По думите му мястото, където е намерен мъртъв Миро е открито, времето там се променя буквално за 5 минути. Силният вятър сваля температурите до минус 15-20 градуса и човек може много бързо да измръзне.

Още по темата

"С тези тънки дрехи, с които е бил, Мирослав не е имал шанс, те са залепнали за него като тенекия", каза Стаматов.

По негови изчисления от лобното място на Мирослав до връх Ботев има час път.

Мястото, на което бе открито тялото, се намира на 2060 метра надморска височина и на два часа и половина път от хижа "Тъжа", откъдето Миро е тръгнал с велосипеда си миналата сряда, около 11 часа по обед.

Същият район е претърсван поне няколко пъти от планинските спасители, но явно гъстата мъгла с видимост от 1-2 метра и снегът от 10-ина см са им попречили да го видят.

Издирването тази сряда обаче е било облекчено от тихото, ясно и слънчево време.

Над 400 души се включиха през последните дни в издирвателните действия на изчезналия Мирослав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase