Снимка: архив, Булфото

"Агресията е един от основните проблеми в училище, но тя е в пряка връзка със силно нарушената комуникация между деца и родители", коментира зам.-министърът на образованието Диян Стаматов по повод скандалния видеоклип, в който две момичета бият и унижават своя съученичка.

"Без да упреквам самото дете, но липсата на разговор вкъщи до голяма степен води до подобни проблеми", категорично заяви той пред bTV.

Още по темата

По думите му фактът, че 14-15 годишни деца получават смарттелефони, води до лоши неща, ако липсва комуникация с родителите.

"Това е една нова култура, в която родителят трябва да говори постоянно с децата си", смята зам.-министърът.

"Ценностната система на съвременния свят е в криза. Може би подобна агресия е един от ефектите на емоционалното прегаряне, на демотивацията да учиш", обясни психологът Христо Монов.

Той е категоричен, че не трябва отговорността да се прехвърля изцяло на училището и преподавателите, а трябва да се търси обяснение и от родителите на насилниците.

"Ролята на медиите е много важна – кои са най-често срещаните герои, да не би да са хора с добри академични постижения? Живеем в свят на имитацията", каза още Монов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase