Снимка: интернет

Изумително е колко наивни могат да бъдат потребителите на така наречените "био продукти", особено когато ги закупуват онлайн. Институциите проверяват и гарантират само за био храни, произведени в ЕС, а всичко останало е в ръцете на потребителите и съвестта на търговците.

В един от сайтовете за био храни например ни предлагат да платим 70 лв. капаро за брой турски калкан, или 35 лв. капаро за брой за балканска дива ципура, а ако ви се е доял бургаски веян паламуд, капарото е само 20 лв. 

Какъв е обаче този био паламуд и био калкан, като водата в Черно море си е една и съща и паламудът, и калканът, освен че се срещат все по-рядко, са си едни и същи. И знаете ли, че след като получите доставката, ще се наложи да доплатите и този "златен" био калкан ще ви излезе средно около 120 лв. за брой, а дивата био ципура около 60 лв. бройката, пише Информационна агенция "Черно море".

Проверка показа, че при вноса им в България те са минали митнически санитарен контрол, но това не означава, че някой може да гарантира био произхода им.

Из сайтовете

Чували ли сте за бамбукова четка за зъби с активен въглен за избелване? А за екослънчеви очила или био молив за очи и вежди? Всички тези продукти са част от асортимента на онлайн магазини за биопродукти.

Според търговците биото на четката е това, че дръжката й е изработена от бамбук – едно от бързо възстановяващите се дървета на планетата, влакната й са произведени от висококачествен рециклиран найлон, а опаковката й е от рециклирана хартия.

Екослънчевите очила пък са с рамки от дърво, а за всеки закупен чифт се засажда ново дърво. Ако все още не ви звучи твърде абсурдно, то ще ви дадем информация и за цената – тя е, меко казано, абсурдна - 195 лева.

Същото е положението и с шотландската пушена сьомга, предлагана в един от въпросните сайтове. Цената й за 100 грама е 17,70 лв. Килограма на филето, опушено по традиционен метод с букова дървесина, излиза "едва" 177 лева. Ако искате да не ви приседне, докато го преглъщате, можете да пийнете половин литър бира. Внимавайте обаче откъде я купувате, защото в онлайн биомагазина цената й е 5,20 лв., разликата е, че съдържа и мед…

За десерт можете да си вземете плодова близалка – био, каквото и да значи това, за 70 стотинки, или сладък крем от мастик за мазане, но за него трябва да се бръкнете със 17,30 лева за 400 грама.

Срещат се и други екзотични предложения - сушени бели черници с ванилов шоколад. За 125 грама от тях трябва да преброите 21,55 лв., все пак са суперхрана, поне така твърди търговецът.

А едно от най интересните предложения е за био възглавница с пълнеж от… костилки на череши!

Контролът

Онлайн търговията с биохрани не се контролира на този етап. Няма и регламент, научи Информационна агенция "Черно море" от д-р Златина Йорданова, инспектор в отдела за контрол на храните в Областната дирекция по безопасност на храните. 

А когато продуктите са пакетирани, те трябва да стоят в магазина на щанд, който е маркиран, ако не са пакетирани – трябва да са на отделно обособено място.

На опаковката има специфичен знак, който представлява лист на зелен фон (наричан още европейски), изобразяващ звездите на ЕС. Той е задължителен. Има и национални знаци - за България той е калинка върху зелен лист, но тя не е задължителна.

Под този знак има специфична абревиатура. Първо е кодът на държавата на производство, второ - специфичен термин, винаги от 3 букви – за България е приет bio, последните 3 цифри са кодът на контролиращото лице.

Контролът е планов – веднъж годишно се проверяват всички магазини и обекти, търгуващи с биопродукти. Сред тях обаче не са заведенията за обществено хранене, т.е. те не подлежат на такъв контрол.

На фермерските пазари - животинските храни трябва да се предлагат от производителя, регистриран по Наредба 26 за директни доставки на малки количества животински продукти. Неживотинските продукти следва да са от производствени предприятия. Плодовете и зеленчуците могат да бъдат предлагани от земеделски производители. Тези продукти трябва да се съхраняват според изискванията. За животинските - при хладилни условия, за неживотинските – хладилник или хладилна витрина се поставя само там, където е необходимо.

Не е законно всеки земеделски производител да си предлага продукцията като био без сертификат. Фермерските пазари трябва да се организират на точно определени места, те не могат да са из целия град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase