Снимка: БТА

Българските политици трябва да се обединят, за да могат да се реализират големите енергийни проекти на България. Това ще стане със съдействието на Европейската комисия, но не може да се случи и без Русия, заяви премиерът Бойко Борисов във Варна, където е за откриването на Център за наблюдение на морското крайбрежие.

"708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене” и всъщност имаме само един гьол", каза той и припомни, че към днешна дата страната ни има осъдителна присъда и е длъжна да плати 553 милиона евро.

„Това е огромна сума пари, за да придобие два реактора, само че след като сме осъдени да придобием тези два реактора, ние нямаме никакви други действия освен да ги платим или да протакаме във времето в юридически схватки”, каза още Борисов.

Още по темата

От друга страна, не трябва да забравяме, че всеки ден върви лихва от 167 хиляди евро и дотук имаме натрупани 30-40 милиона с лихвите, така че около милиард и 200-300 милиона евро трябва да платим, нямаме какво друго да направим, обясни той, цитиран от БНР.

"Направих пътека до Брюксел, за да обясня на ЕК за какво става дума и че ще стигнем дотук", каза Борисов и уточни, че е благодарен на Жан Клод Юнкер, както и на ЕК.  "Най-после разбраха, за което доказателство е писмото, подписано лично от Юнкер", каза премиерът.

Що се отнася до разговора с президента Путин той коментира, че е благодарен за него.

"Разговорът с руския президент можеше да ми бъде отказан с всичко, което ние сме изговорили през годините. И аз затова на Путин му благодарих, че ми даде този разговор. Той беше доста добронамерен, което ме учуди”, каза още министър-председателят. 
 
Премиерът обясни, че Путин е посочил, че иска да помогне на България и затова ще изпрати експерти у нас.

„Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв. и да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали,  да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два”, каза премиерът. 

"Успяхме да се разберем за това, че ще търсим наш вариант за реализация, защото, освен Белене, където имаме един гьол, доста скъп, на пристанищата във Варна и в Бургас има струпани тръби", продължи Борисов, като визира нереализирания проект "Южен поток", който е на обща стойност 2 милиарда и 200 милиона евро.

"Това е изключително важно и трябва да направим така, че нашите проекти да се реализират, защото иначе знаем какво ще стане. На 9 август президентът Ердоган, заедно с президента Путин ще говорят за реализация на проекта "Турски поток". От друга страна, южните газови коридори минават през Гърция и ние, в крайна сметка, ще се превърнем просто в един клиент и всички пари, които сме инвестирали с годините на обща стойност над 20 милиарда лв. в газопреносната система отиват на вятъра, образно казано", обясни той.

Той коментира, че са направени стъпки, с които могат да се намерят инвеститори за газовия хъб „Балкан”. По отношение на „Белене” по думите на министър-председателя  има няколко варианта, като единият е „Белене” да стане частен проект, с малко участие на държавата.

По думите му на 5-6 септември във Варна ще има голяма среща, посветена на бъдещето на газопреносния хъб "Балкан". "Това ще се реализира именно във Варна, но няма никакъв смисъл да говорим на тази тема, ако не се разберем преди това какво става с двата реактора, както и с тръбите за "Южен поток", каза той.

Премиерът каза, че на фона на всички тези големи проблеми остават встрани дебатите и конфликтите покрай президентските избори, но уточни, че е направил всичко необходимо да освободи генерал Радев колкото е възможно по-бързо, за да може той да се включи спокойно в предизборната кампания.

"Дотогава няма да коментирам и очаквам неговия коментар", каза премиерът.

Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, на екологията Ивелина Василева, кметът на Варна, областният управител присъстваха на откриването на център във Висшето военно-морско училище, който дава възможност да се реагира при всякакви бедствени ситуации, включително и при нефтени разливи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase