Мустафа Хаджи, главен мюфтия. Снимка: Булфото

Мюсюлмански духовници предупредиха, че забраната за носене на бурки може да предизвика обратна реакция и да доведе до заплаха за националната сигурност на страната.

Предупреждението се чете в позиция на Съвета на духовните водачи на мюсюлманите. Негови членове са сегашният главен мюфтия Мустафа Хаджи и предшествениците му Фикри Сали,  Селим Мехмед и председателите на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед, Хюсеин Карамолла, Ридван Кадьов и Басри Пехливан.

В становището си те пишат, че мюсюлманското облекло е "божествено предписание".

Още по темата

"На преден план трябва да излиза убеждаването, облагородяването, а не забраняването или отрязването", категорични са мюсюлманските духовни водачи. Те смятат, че забраните не унищожават вредното, а му дават възможност да се развие в друга среда и по друг начин, "дори много по-добре".

Позицията на Съвета на духовните водачи е реакция на така наречения "закон за бурките". Той бе внесен от Патриотичния фронт и бе приет на първо четене в парламента.

Той предвижда на публични места да не може да се носи облекло, скриващо напълно или частично лицето.

Записано е още, че забраната ще важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Още преди приемането на закона обаче много общини вече въведоха забраната. Сред тях са Пазарджик, Стара Загора и др. В други, като Пловдив например, предложението бе отхвърлено.

Духовните водачи на мюсюлманите обаче смятат, че рестриктивните мерки няма да подобрят сигурността, а "напротив, ще подтикнат определени лица към нерегламентирано извършване на определени дейности, защото природата не търпи празнота, а всяко действие поражда ответна реакция".

Духовниците обявиха, че искат да обсъдят темата с президента, председателя на парламента и премиера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase