Снимка: НИМ
fallback

Ценно дарение получи Националният исторически музей от министър-председателя Бойко Борисов – икона на "Св. Богородица Небесна царица със светци".

Иконата е от типа "триптих", датира се в ХIХ век, съобщиха от НИМ. Дарена на Бойко Борисов от възрастно семейство при посещение в провинцията в един от южните ни окръзи.

Иконата е била в тежко състояние и е реставрирана от министъра на културата Вежди Рашидов. Макар и персонален подарък, Бойко Борисов е решил, че не е редно да притежава подобна ценност и я дарява на националната съкровищница.

На централния панел на иконата е изобразена Света Богородица с корона и Младенецът, държащ небесната сфера.

Нимбовете и ръцете са обковани със сребърна сплав. В горния регистър на лявото крило на триптиха е изобразен Св. Стилиан с метален обков, а в долния регистър е Св. Георги на кон, убиващ змея.

В горния регистър на дясното крило е изображението на Св. Варвара, държаща храм в дясната и кръст в лявата си ръка. В долния регистър е изобразен Св. Мина на кон, с копие в ръка. Надписите са на гръцки език, официален език в българските църкви до създаването на Екзархията в 1870 г.

Ценната придобивка ще бъде изложена в НИМ и може да бъде разгледана от посетителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 7 години

Борисов дари ценна икона на НИМ......sam li ia e risuval ,ili e pratil IPON-chetata da ia narisuvat na gurbinite na vuzrastnoto semeistvo...??..Ako e vtoroto..., vzel e know-how ot Boian Radev i Mitko IvanoFF...:))

9

Пенсионер

преди 7 години

А пък аз съм чул от баба си, че подарък не се подарявал, защото не било на добре за този, който са му го подарили да го подарява на друг. Дано да е била права!

8

Анонимен

преди 7 години

До бла блаАма не разбрахте ли, че те - от днесбегето толкова си моЖат? Постоянно в коментарите си им намеквам да надзърнат в учебника по български за 6-ти клас, ама те за прекалено заети да славословят ... Ето и днес пак банкянския ...

fallback