Снимка: БГНЕС

Казус в затвор и болница, които трудно си поделят д-р Николай Карастоянов. В момента той излежава присъда за убийство, но заради липса на кадри в дупнишката болница, той е принуден и да работи. По професия той е лекар анестезиолог. Такова искане е прецедент в историята, съобщава директорът на затвора в Бобов дол.

Все още се изясняват изискванията, които трябва да покрие лечебното заведение, за да се върне на работа д-р Карастоянов, съобщават от БНТ.

Преди повече от 10 години д-р Николай Карастоянов заедно с брат си и баща си влизат в спор с приятеля на дъщеря му Николай Радев – Отвертката. При свадата Отвертката е намушкан с нож и по-късно умира. За убийството са осъдени тримата Карастоянови. Преди месец доктор Карастоянов получи ефективна присъда.

Старши комисар Крум Петров, който е началник на затвора в Бобов дол коментира, че в неговата практика това е първи такъв случай.

"Присъдата на Николай е 4 години. Доколкото съм запознат той е със специалност анестезиолог", заяви старши комисар Петров.

От друга страна - липсата на медецински кадри е основен проблем не само в дупнишката болница, а и в цялата страна. От болницата обаче определят затворника-анестезиолог като един от най-добрите лекари в сферата си.

“Д-р Карастоянов е много уважаван и ценен от нас специалист и то анестезиолог, който де факто е изключително необходим за нормалното функциониране на хирургията и въобще на общинската болница", коментира д-р Стефан Николов, управител на болницата в Дупница.

За да се случи това обаче лечебното заведение трябва да сключи договор със затвора, в който са задължени да наемат поне двама въдворени, както и да им се плаща възнаграждение.

"Другото изискване е, че аз първоначално имах идея д-р Карастоянов да дава едни 12-часови дежурства, както е обичайно за една болница. Оказа, че се аз дефакто мога да разчитам на него само сутрин от 8 следобяд до пет", допълни д-р Стефан Николов.

От затвора добавят, че в момента се въздържат да се сключи такъв договор, защото трябва да се проследи поведението на подсъдимия и евентуално да след това да му се гласува и доверие.

Ако д-р Карастоянов бъде върнат на работа, той не само ще помага на обществото, но и ще съкрати присъдата си, тъй като един изработен ден се счита за два излежани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase