Снимка: архив Reuters

Висшият мюсюлмански съвет се възмути на обсъжданата забрана на бурките. В съобщение, изпратено до медиите. От мюфтийството изразяват безпокойство, че нарастващата ислямофобия през последните 15 години се е пренесла у нас и се правят опити за ограничаване на религиозните свободи под претекст защита на националната сигурност.

Още по темата

"В този контекст ние сме обезпокоени от действията на някои общини, които с нормативните си документи накърняват религиозните права и чувства на мюсюлманите, налагайки забрана и санкция за носенето на определени дрехи, покриващи лицето. Защото според определени сунитски канонични тълкувания това е религиозна разпоредба и задължение за мюсюлманките", се чете в съобщението на мюфтийството. Инициативи за забрана на бурките има и в общинските съвети в страната. Те вече бяха забранени в Пазарджик, Стара Загора и Бургас. В Пловдив обаче забраната бе отхвърлена.

Те подчертават, че готвеният законопроект за носенето на облекло, което прикрива или скрива лицето е притеснителен за мюсюлманите. Според мюфтийството така се пречи на жените, изповядващи исляма, да носят традиционно предписано за тях облекло - хиджаб, забрадка, шамия, кърпа и др.

"Затова ясно и категорично се противопоставяме на опитите за инкриминирането на религиозни задължения и обязаности в ислямската религия и в частност носенето на хиджаб от мюсюлманките", предупреждават от Главното мюфтийство.

Припомняме, че вчера законопроектът за забрана за облекло, покриващо лицето, станал известен като закона срещу бурките, мина на първо четете в парламента.

Зад него застанаха единодушно депутатите от ГЕРБ, АБВ, ПФ, АБВ, РБ, БСП и "Атака“. Против гласуваха единствено от ДПС и независимите, които се отцепиха от движението заедно с бившия лидер Лютви Местан.

Законът е мотивиран от ПФ с текста на Конституцията, забраняващ използването на религиозни институции и верски убеждения за политически цели. Дава се пример и с Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, където носенето на бурки също е забранено.

Като основна причина обаче се посочва невъзможността да се идентифицира лицето, което създава пробив в сигурността при опасността от терористичен акт.

Законът предвижда и глоби за нарушаване на забраната.  За първо нарушение глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.

Със закона се правят промени и в Наказателния кодекс. Според тях всеки, който принуждава някого да носи подобно облекло, се наказва с лишаване на свобода до три години и глоба до 5 хил. лв. Ако обект на принудата е дете, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 хил. лв.

Бившият главен мюфтия проф. Недим Генджев заяви, че няма текст в Корана, който да задължава жените да закриват лицата си или да носят бурки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase