Снимка: Reuters

Опит за прокарване на забрана за облекло, което покрива лицето, ще направят столичните общински съветници от ВМРО и "Атака", съобщава пред "Труд" евродепутатът Ангел Джамбазки.

Днес той и избраници в Столичния общински съвет от двете формации дават пресконференция, на която ще представят предложенията за корекции в Наредба №1, отнасяща се за спазването на реда в града.

Още по темата

"В текстовете никъде не присъства думата бурка, хиджаб или нещо друго, което е религиозно", обяснява Джамбазки. Той уточнява, че предвидената глоба е от 500 до 1000 лева при първо нарушение и от 1000 до 2500 лв. - при второ.

Подобна забрана, ограничаваща носенено на бурки, вече действа на територията на Пазарджик, Сливен, Стара Загора, а в Пловдив предстои обществено обсъждане. Навсякъде инициативата е на общинари от ВМРО.

Джамбазки припомня, че в Народното събрание групата на Патриотичния фронт вече е внесла и законопроект за този вид облекло.

"Засега действаме на ниво общини, защото бъдещето на текстовете в НС не е сигурно. Относно тяхното написване сме използвали френския и белгийския опит – в тези две страни има законова забрана", казва Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase