Снимка: bgonair.bg

В отворено писмо пациенти с мозъчна аневризма разказаха за тяхната борба за оцеляване и поискаха държавата да вземе отношение по проблемите им. Наталия е една от тях. Преди месеци лекарите й откриват две мозъчни аневризми.

"След дълго умуване ми казаха – много големи са рисковете, ако те оперираме. Има вариант или да остана парализирана или да умра, защото е на много главна артерия", разказва младата Наталия

За да оцелее пациентката, трябва да и бъде направена емболизация. Цената на интервенцията обаче е непосилна - 28 хиляди лева. Жената трябва да събере по-голямата част от сумата сама, тъй като здравната каса покрива до 10 хиляди за подобни заболявания.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Станимир Сираков от столичната болница "Св. Иван Рилски" разказа, че самото лечение се покрива от клиничната пътека, но консумативите, използвани за това лечение, не се покриват изцяло от Здравната каса.

С проблеми на родното здравеопазване се сблъсква и Силвия Петрова. Ражда се с мозъчна малформация, но разбира за нея едва когато е на 7 години. Следват животоспасяващи операции, които й осигуряват спокоен живот през следващите 14 години. Тогава заболяването отново напомня за себе си.

"Имам 4 отваряния на глава до 2007-а и после 2012-та, след като родих дъщеря ми, получих пореден кръвоизлив и тогава вече докторите казаха, че не могат с отваряне на глава, а трябва емболизация", споделя Силвия

В рамките на няколко години тя претърпява 5 поредни емболизации на стойност над 100 хиляди лева, парите събира трудно – от семейство, приятели и дарители.

В отворено писмо двете жени настояват тяхното лечение да се заплаща изцяло от Здравната осигурителна каса. Лекарите също искат начина, по който се финансират подобни интервенции, да се промени.

"Тази патология е сравнително рядка, няма да имаме повече от 100 пациента годишно за това лечение, така че спокойно могат да отпуснат цялата сума за лечението им", казва д-р Сираков

Единствено в България и Румъния дофинансирането на подобно интервенции е частично. Във всички други европейски страни пациентите с мозъчни заболявания не доплащат консумативите за лечението си.

Ако искате да помогнете на двете жени, прилагаме дарителски сметки, чрез които може да го направите:

Наталия Стефкова Гърнева

IBAN: BG77 UNCR 7000 1522 6106 91

BIC: UNCRBGSF

Клон 552

или с SMS - DMS с текст NATALIA на 17 777

Силвия Петрова

IBAN: BG05UNCR70001521429460

BIC: UNCRBGSF

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase