Снимка: Reuters

МВР вече ще има право да рови в интернет кореспонденцията ни и да проследява телефоните ни. Това решиха депутатите, като приеха на първо четете поправки в Закона за електронните съобщения, внесени от правителството по предложение на вътрешното министерство.

Още по темата

Според опозицията тези промени създават предпоставки за злоупотреба и приетите текстове са първо стъпка към ограничаване на правата на гражданите и по тях трябва да се произнесе КС. Зам.- вътрешният министър Красимир Ципов обаче увери, че въобще не може да се говори за полицейски произвол, защото става дума за мотивирано искане и решение от съда.

В разгара на дискусиите Dnes.bg се допита до своите читатели: Притеснява ли ви, че МВР ще рови в личната ви кореспонденция? В традиционната ни анкета гласуваха точно 2111 души.

Почти всеки втори (45%) е категоричен, че тази мярка е грубо нарушаване на основните свободи на човека и е абсолютно недопустима.

За други 16% подслушването не е приемливо, но пък не е нищо ново в нашата държава, където от десетилетия има контрол на личната кореспонденция.

На обратната позиция е всеки десети анкетиран (точно 10%). Тези читатели са категорични, че не се притесняват от тези мерки, а дори ги подкрепят, щом това ще намали престъпността.

15% от нашите читатели обявяват своето безразличие към темата, защото не правят нищо нередно и няма от какво да се притесняват в личната си кореспонденция. За други 4% пък проблемите и притесненията са по-скоро за властта, защото явно по високите етажи има страх и това налага хората да бъдат следени.

Facebook и социалните мрежи отдавна събират данни за нас, че полицията ли няма, твърдят в отговорите си 10% от читателите на Dnes.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase