Снимка: Bulgaria ON AIR

На матурата по български език и литература за седми клас вчера се падна разказът "Родителска среща" на Михаил Вешим. В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR писателят, сценаристът, главен редактор на сатиричния вестник "Стършел" коментира, че текстът му е попаднал случайно в изпитната част. По думите му от МОН са преценили, че този разказ е подходящ за преразказване от седмокласниците. "Родителска среща" е част от книгата "Текила на разсъмване", която е доста по-сериозна от всичко, което съм писал, обясни писателят.

Още по темата

По-добре, че не знаех, че МОН е включило разказът ми, "защото аз не мога да пазя тайна", призна сатирикът. "Щях веднага да се обадя на всички седмокласници, които познавам, да си го прочетат", допълни Вешим.

Учениците не трябва да разсъждават какво съм искал да кажа с този разказ или какви послания съм отправил към човечеството, а просто да го преразкажат, уточни писателят и допълни, че в текста няма непознати и неразбираеми неща.

"Не знам дали са им дали целия разказ, защото той е малко особен - "разказ в разказа", призна Вешим. МОН даде на 7 клас да пишат само върху откъс от "Родителска среща".

"Разказът е по истинска история. Той е две свещички в памет на двама негови колеги и добри приятели, които са оказали влияние в неговия живот - Георги Кръстев и Георги Чавдаров", добави той.

"Разказът е лесен, но ако има двойки, ще поема вината върху себе си", ангажира се творецът.

Той коментира политическата обстановка в страната ни през погледа на писателя. "Виждам, че Бай Ганьо не е само български герой, а и на българските турци", отбеляза Вешим по повод това, че ръководствата на ДПС и ДОСТ се срещат на обща трибуна на празника на Джебел.

"Още веднъж си мисля колко е велик Алеко като е създал този образ и как сатириците след него само го дописваме. Ние не можем да измислим такъв герой, защото е жив 100 години след създаването си. Само влиза в нови роли", добави Вешим.

Да видим къде са Алековците между нас, защото паметници на Алеко има много - това е проблемът, посочи Вешим.

Той коментира и промяната на учебните програми и отпадането на "Бай Ганьо в банята", която е една от най-смешните глави в книгата. Според него може би трябва да се подменят учебните програми и да се актуализират нещата, които учениците не разбират - и това е причината да отпадне тази глава, но пък родителите и учителите по литература могат да я разгледат, въпреки че не е задължителна, смята той.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase