Разказ на Михаил Вешим е преразказът, върху който писаха на националното външно оценяване след седми клас. Задачата е преразказ на "Родителска среща" от името на неутрален разказвач.

В МОН  беше изтеглен Вариант "2" от три възможни варианта.

Още по темата

Изпитът за седми клас започва в 10.00 часа и е в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул - 90 минути. Това означава, че в 12:30 изпитът е приключил.

Тази година на матурите за 7 клас се явяват 59 839 ученици.

Ето и началото на разказа на Вешим, който децата трябваше да преразказват:

"Случи се преди десетина години.
Беше мрачен декемврийски следобед, когато навън се стъмва рано и по улиците светва украсата за идващите празници. А за празниците трябва да излезе и коледният брой на "Стършел". Брой, който не може да е обикновен, както всяка седмица, а е задължително да бъде "пт така".

Един брой "пт така" включва и онзи особен жанр, наречен "коледен разказ". Дето четирийсет и пет години го нямаше - нито във вестниците, нито в книгите, защото официално го нямаше и Рождеството. Жанрът отново се появи, когато пак се върна и празникът.

Седяхме с колегата ми Кръстьо Кръстев сами в редакцията и си говорехме за майсторлъка на коледните разкази. Че те не са проста работа, а тънка направа. В сюжета трябва да има и чудо, и надежда, и най-вече - човещина... Задължително хумор, примесен с малко тъга. Абе, както го умееше друг колега - О. Хенри.
Нито аз, нито Кръстьо сме О."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase