Снимка: архив Reuters

Пловдив пощади бурките и отказа да въведе забрана за носенето им на публични места в града.

Искането на Патриотичния фронт да се забрани покриването на лицето не получи подкрепа в Общинския съвет в града. То бе подкрепено оот 15 общинари, 12 бяха против, а 21 се въздържаха.

Още по темата

Бурките в Пловдив оцеляха след бурни дебати, а забраната не бе въведена с мотива, че градът  е Европейска столица на културата, досега всички религии са живеели мирно и кротко и подобно решение би развалило имиджа на града, съобщи bTV.

По-рано днес един от вносителите на предложението Александър Сиди от ВМРО обясни, че и от двете страни на Пловдив (Пазарджик и Асеновград) има радикален ислям и вече и под тепетата има забулени жени. Според мнозинството в местния парламент, обаче, подобни твърдения не отговарят на истината.

Първата забрана за носене на бурки беше въведена в Пазарджик, където подобно нетрадиционно облекло беше честа гледка в ромския кв."Изток".

По-късно подобно решение беше прието и в Стара Загора. ВМРО и НФСБ, партньори в Патриотичния фронт, обявиха, че ще работят за подобни решения още в София, Шумен, Хасково, Харманли и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase