Снимка: БТА, архив
fallback

Военният министър Николай Ненчев е бил разпитан в следствието днес заради договора с Полша за ремонт на 6-те двигателя на МИГ-овете. Това обяви самият Ненчев в парламента.

Oще по темата

Заедно с него в следствието отишъл и лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Беше в чисто професионално качество - адвокат Кънев", каза Ненчев. Той обясни, че помолил шефа на тъмносините да прегледа документите. 

Ненчев съобщи, че разпитът е бил част от предварителна проверка. "Все още не сме на този етап", отвърна той на въпроса дали е бил извикан като свидетел или като обвиняем.  

Пред следователите министърът обяснил как са били сключени договорите и какво е наложило подписването с Полша вместо с  РСК-МИГ.

"Аз от самото начало се стремях към пълна прозрачност. Всички клаузи по договора ги обсъждахме в много широк аспект, включително и в медиите", каза Ненчев. 

Военният министър призна, че не е могъл "съвсем да се ориентира" какви са съмненията на обвинението за нарушенията. 

"Не сме обсъждали конкретни въпроси, свързани с цена. Това казах и на прокуратурата - че съм се водил от две основни причини. На първо място е геостратегическият избор на България и членството ни в ЕС и НАТО. Има решения, чрез които се настоява страните-членки да ограничат отношенията си с Русия и да се търсят първо партньори в рамките на ЕС, а ако няма такива да се търсят алтернативни методи", каза още Ненчев. 

Министърът на отбраната прекара над два часа в Следствения отдел към Софийската градска прокуратура.

По чий сигнал е проверката той не можа да каже, защото не е бил информиран, но предположи, че става въпрос за засегнати интереси, каквито според него не са малко в този случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

toi trebe da otgovori na edin mnoo vajen vprozzz: s kava Tor ili kvo Ako e izpolzval manistero za da otgleda taa treva ot celvole na tikvata si?

15

Анонимен

преди 8 години

Малеее, какъв земеделски интелект излъчва това лице! Титан на мисълта! Баща на хибридната революция по света и у нас!!!

14

ПАМЕТ

преди 8 години

Преди няколко години имаше същата схема за кражба на Данъците ни .Тогава Министъра се заигра с една Израелска Фирма за ремонт на вертолети , накрая извадихме 16 милиона евра и ги платихме без да има ремонт .Така се прави първия милион когато този Министър ще го питате след време как е заработил .Вместо да го вкарат в Затвора Ненчев го остават да си довърши кражбата и да делнат парите .

fallback